Брисел је за паралелне процесе реформе и проширења ЕУ

Танјуг

четвртак, 03. 10. 2019. у 20:07

Брисел је за паралелне процесе реформе и проширења ЕУ

Фото Depositphotos

Председници Европског савета, Европског парламента и Европске комисије позвали су земље чланице да испуне обећање и у октобру донесу одлуку о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом
Председници Европског савета, Европског парламента и Европске комисије позвали су земље чланице да испуне обећање и у октобру донесу одлуку о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

Они су позвали и на паралелан процес реформи и ширења ЕУ.

Доналд Туск, Давид Сасоли, Жан Клод Јункер и Урсула фон дер Лајен у заједничком писму подсећају да ЕУ стоји пред стратешким избором и да је одлука о отварњу приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом ”тест способности” Уније да гледа у будућност и испуни своја обећања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Фон дер Лајен: Залагаћу се да Македонија и Албанија почну преговоре о учлањењу у ЕУ

”Ако ЕУ жели да одржи своју међународну улогу и заштити своје интересе, предузеће корак ка интеграцији оних европских земаља које су изразиле интерес и испуниле услове за покретање процеса придруживања помоћи ће у постизању тога”, стоји у писму које су потписли председавајући најзначајнијих ЕУ институција.

У писму се оцењује да не постоји гаранција за успех и да се на даљим реформама мора напорно радити јер чланство у ЕУ неће доћи ”преко ноћи”.

”Паралелно с тим, сарадња унутар ЕУ се мора продубити како се ускладила са проширењем, а у обостраном интересу грађана Европе и земаља кандидата”, закључују председници ЕУ институција.

Земље чланице би на састанку Савета ЕУ средином октобра у Луксембургу требало да одлучју о отварњу приступних преговора са Скопљем и Траном.

Приступне преговоре са две државе је препоручила Европска комисија, а подржао Европски парламент.

У овом тренутку једино се Србија и Црна Гора из региона налазе у процесу приступних преговора са ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације