УРАГАН ЛОРЕНЦО СТИГАО ДО АЗОРСКИХ ОСТРВА: Олујни ветрови и високи таласи праве хаос (ФОТО/ВИДЕО)

Танјуг

02. 10. 2019. у 16:21

УРАГАН ЛОРЕНЦО СТИГАО ДО АЗОРСКИХ ОСТРВА: Олујни ветрови и високи таласи праве хаос (ФОТО/ВИДЕО)

Ураган Лоренцо,AP Photo

Ураган Лоренцо стигао је до португалских Азорских острва доносећи обилну кишу, јаке ветрове и високе таласе

ЛИСАБОН - Ураган Лоренцо стигао је данас до португалских Азорских острва доносећи обилну кишу, јаке ветрове и високе таласе.


Ураган је значајно оштетио једну од главних лука на острву, преноси АП.


Према подацима Агенције за цивилну заштиту Азорских острва, ураган друге категорије оборио је дрвеће на путеве и бројне домове оставио без струје.


Наводи се да је јачина овог урагана, који се креће према Ирској и Великој Британији снагом од 145 километара на час, веома ретка у овом делу Атлантика.


За сада су две куће евакуисане, а надлежне службе се труде да отклоне штету.


Лоренцо доноси огромне таласе широм северног дела Атланског океана док се креће североистично ка Ирској и Великој Британији и слаби на ураган категорије један.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КАТАСТРОФА У НАЈАВИ: Ураган Лоренцо донеће Азорским острвима таласе до 22 метраАмерички Национални центар за урагане у Мајамију саопштио је да се таласи које доноси Лоренцо могу осетити дуж источне обале САД и Канаде, на Бахамима и у деловима западне Европе и упозорио да ће Лоренцо вероватно бити прилично снажан циклон када стигне до Ирске у четвртак увече.
Португалски премијер Антонио Кошта рекао је да је рано јутрос разговарао са званичницима Азорских острва, као и да су констатовали да све указује да ствари нису толико лоше колико се страховало.


Азорска острва обухватају девет вулканских острва и на њима живи 250.000 становника.


Док се Лоренцо приближавао, на њих седам је проглашен црвени аларм, а школе и владине канцеларије не раде, док је људима саветовано да не излазе напоље.


Отказани су и сви авионски летови са архипелага и ка њему, а затворене су и поједине луке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације