ШВЕЂАНИ ИЗБАЦУЈУ ИЗ ШКОЛА ИСТОРИЈУ ПРЕ 18. ВЕКА: Деца ће учити само о Холокаусту, Хитлеру и Другом светском рату?

Танјуг

01. 10. 2019. у 23:09

ШВЕЂАНИ ИЗБАЦУЈУ ИЗ ШКОЛА ИСТОРИЈУ ПРЕ 18. ВЕКА: Деца ће учити само о Холокаусту, Хитлеру и Другом светском рату?

Илустрација; Фото: Д.Дозет

Швеђани намеравају да избаце из школа сву историју старију од 18. века и да се ученици концентришу на Холокауст, Хитлера, Други светски рат и постмодерни период с краја 20. века
Швеђани намеравају да избаце из школа сву историју старију од 18. века и да се ученици концентришу на Холокауст, Хитлера, Други светски рат и постмодерни период с краја 20. века.


"Нема више старог Рима, древне Грчке, нема више учења о великом шведском царству", најављује Шведски одбор за образовање, који предлаже да се предмет историја радикално промени, јавља портал Свд.де.


Више времена у образовању намеравају да дају питањима полова, климатским променама и миграцији, док у вишим разредима, које похађају ученици узраста од 13 до 15 година, више неће бити предавана историја која датира од пре 1700. године, преноси Б92.


Предложено је да се древна Грчка, стари Рим и ера када је Шведска била велика сила (1611-1718) и владала земљама око Балтичког мора избрише из историјских уџбеника за најмлађе.


"Ревидирани планови наставе резултат су недостатка времена за учење историје у школама", тврди Шведски одбор за образовање.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шведска би да забрани симболе својих предака, разлог је невероватан


Ученици виших разреда морају више да се концентришу на 19. век, на Холокауст, Хладни рат и идеје које су обликовале Шведску током послератне ере, наводи Одбор.


Ова намера, међутим, изазвала је отпор код професора историје.


"То је грозно, бизарно и апсурдно", тврди историчар Дик Харисон.


Он истице да је присиљен да реагује и указује на цињеницу да је "древна историја" потребна.


"Све што нас окружује је наслеђе старих Грка”, напомиње Харисон и упозорава да ће, ако предлог постане стварност, Швеђанима широм света бити неугодно.


Он је предлог за "скраћивање историје" у Шведској назвао "болесним".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

`Ало latinicaru...

02.10.2019. 13:12

@Zigula37 - Од vaseg - сигурно, али од нашег - нема ни теоретске шансе.

Дебилана за мале ретарде

02.10.2019. 00:56

Болест нажалост не бира.Посебно кад је конципирана и осмишљена, од стране неолибералних нациста, и наметнута од најранијег животног доба......

Arsa

02.10.2019. 04:42

Nista cudno. Svedjani se ubrajaju u "prestizne" nacije. Uvek nadju neki razlog da budu drugaciji,jedinstveni ili unikatni. Boluju od teskog kompleksa. Saradjivali su sa nacistima i nacistima dozvoljavaju demonstracije.Hapse protivnike nacizma i zrtve holokausta. Bolenici.

Swe

02.10.2019. 10:15

Interesantno je citati komentare ljudi koji kao u vecini toga nemaju pojima i donose zakljucke na osnovu polovicnih novinskih komentara i clanaka! Samo tako nastavite i idalje verujte da sve znate a u stvari neznate nista a cak i to je pod pitanjem!

СРБ

02.10.2019. 13:11

@Swe - За почетак, ти "neznas" чак ни да пишеш. А шта ли тек "znas" о ма чему другом, иоле озбиљнијем и комплекснијем од тога... не смем чак ни да замислим.

Scuba Diver

02.10.2019. 11:47

Па добро. Није им баш репрезентативан тај део историје, па би да се заборави.

zardjala kasika

02.10.2019. 12:55

Obrazovni sistem im je tako kosher: ucite samo o holokaustu i nikada nemojte zaboraviti ko vlada vama, svedjani .....