Инцидент у Саудијској Арабији показао је једну од слабих тачака система ваздушне одбране „Патриот“ — фиксно лансирање од 45 степени.

Због тога је, ако се мета приближи отпозади или са бока, потребно окренути цео систем. То није случај са руским системима С-300 и С-400, који ракете лансирају вертикално у било ком правцу.

Поред тога, треба напоменути да противракетну одбрану саудијских објеката у Абкаику и Кураису чине системи „Ерликон“ и „Шахин“ (француска верзија система „Кротале“ на саудијској територији). Ова три противракетна одбрамбена система нису успела да гарантују безбедност рафинерија компаније „Сауди Арамко“ нападнутих 14. септембра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - POSLEDICE NAPADA NA RAFINERIJU: Gerilci „praćkom“ nadigrali moćni američki „Patriot“

Данијел Шапиро, бивши амерички амбасадор у Израелу и члан Института за националну безбедност, рекао је да је ситуација у вези са системом „Патриот“ у Саудијској Арабији забрињавајућа.

„Ако нису могли да испуне своју мисију спречавања прецизних напада, то је забрињавајуће“, рекао је Шапиро.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - RAZARANjE IZBLIZA: Trenutak hirurški preciznih udara na saudijsku rafineriju (VIDEO)

Бивши директор Израелске организације за противракетну одбрану Узи Рубин објашњава зашто „Патриот“ противракетни одбрамбени системи нису успели да сруше крстареће беспилотне летелице и ракете које су лансиране против саудијских рафинерија.

„Проблем је највероватније у конфигурацији сензора система за ваздушну одбрану америчког порекла. Због тога није могао да елиминише претње“, каже стручњак.

„Када су у питању ракете, сензори противракетне одбране обично су усмерени на хоризонт. Зато проблем може да настане када ракете пројуре ближе површини, односно у случају ниских ракетних напада“, рекао је Рубин.

Он је нагласио да руски системи за противваздушну одбрану „Панцир“ са својим 30-милиметарским топовима, ракетама и инфрацрвеним системима за детекцију могу да испуне овај задатак и да детектују и такве пројектиле.

Русија је за две године елиминисала скоро 120 беспилотних летелица које су покушале да нападну ваздушну базу Хмејмим.


sputniknews.com