ЕКСПЕРТ УН: Салман покушава да поправи штету за свој имиџ

Танјуг

01. 10. 2019. у 20:15

ЕКСПЕРТ УН: Салман покушава да поправи штету за свој имиџ

Мохамад бин Салман,AP Photo

Мохамад бин Салман је изјавио за ЦБС програм "60 минута" да као де факто саудијски лидер, он сноси "пуну одговорност" за убиство које се догодило пре годину дана, али је негирао да га је наредио
Престолонаследник Саудијске Арабије Мохамад бин Салман покушава да поправи штету коју је његовом имиџу донело убиство саудијског новинара Џамала Кашогија, инсистирајући на томе да га "слојеви и слојеви" хијерархије раздвајају од саудијских агената који су убили новинара, изјавила је данас Ројтерсу експерт УН за ванправна, сумњива и произвољна погубљења Ање Каламар.

Мохамад бин Салман је изјавио за ЦБС програм "60 минута" да као де факто саудијски лидер, он сноси "пуну одговорност" за убиство које се догодило пре годину дана, али је негирао да га је наредио.

Он је сличну изјаву дао и америчкој телевизији ПБС.

У интервјуу Ројтерсу, Ање Каламар, приписала је његову изјаву "стратегији рехабилитације у сузбијању јавног негодовања широм света".

"Он ствара дистанцу између себе, ослобадајући се директне кривичне одговорности за убиство. Он ствара слојеве, слојеве и слојеве актера и институција који га штите од директне одговорности за убиство", рекла је Каламарова.

Она је говорила пре него што ће се сутра придружити Кашогијевој породици и пријатељима који ће у Истанбулу обележити годишњицу његовог убиства.

У извештају Каламарове из јуна стоје веродостојни докази који оправдавају даљу истрагу да су престолонаследник и други високи званичници, укључујући кључног саветника Сауда ал-Катанија,

одговорни за убиство.

Она је изјавила Ројтерсу да је једини начин на који би она могла да га протумачи признање државне одговорности, за разлику од личне, та да је то "имплицитно признавање барем тога да је убиство било државно убиство".

Осврћући се на међународне импликације, Каламарова је рекла да, ако земље широм света не реагују како треба на Кашогијево убиство, то ће "отворити капију осећају некажњивости за убиства независних критичких гласова".

Каламарова је позвала државе да прошире санкције које укључују престолонаследника и његову имовину у иностранству уколико не буде могао да докаже да није одговоран за убиство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације