Макрон: Морамо да радимо са Русима

Г. ЧВОРОВИЋ

01. 10. 2019. у 14:44

Макрон: Морамо да радимо са Русима

Макрон у Стразбуру / Фото Танјуг-АП

Француски председник у Савету Европе у Стразбуру: Повратак руских посланика у Савет Европе је добра одлука. Ко не жели да прима мигранте, треба да иступи из Шенгена

СТРАЗБУР - ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА

ОБНОВА дијалога с Русијом је историјска и географска реалност, поручио је у уторак за говорницом Парламентарне скупштине Савета Европе француски председник Емануел Макрон.

Први станар Јелисеја је поздравио недавну одлуку ове институције да после низа година укине суспензију права учешћа руских посланика у њеном раду због анексије Крима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Иран осудио на смрт америчког шпијуна

Макрон је нагласио да је то добра одлука, јер је Русија стара чланица и да је њено место у СЕ, као и да је то од значаја за њене грађане, да би у овој институцији могли да остварују своја пуна права и обавезе.

Француски председник је такође подвукао да тај његов став ни у ком случају не треба доводити у везу с, како је нагласио, неприхватљивим кршењем права једне чланице СЕ у односу на другу. Истовремено је поставио питање ефекта првобитне одлуке, да се суспендује учешће руских посланика, нагласивши да су последице искључења биле супротне намерама оних који су их предложили.

Што се тиче украјинске кризе, инсистирао је на пуном спровођењу Споразума из Минска и већ за следећу седмицу најавио нови састанак у оквиру "нормандијског формата" који окупља представнике Русије, Украјине, Француске и Немачке. Емануел Макрон је, такође, похвалио недавну размену затвореника и поручио да с том праксом треба да се настави.

Говорећи о осталим темама, француски председник је поставио питање поштовања основних права у Турској, Русији, али, како је нагласио, и у неким земљама чланицама ЕУ где су на власти ауторитативни режими.

Шеф француске државе је нагласио и недостатак мултилатерализма у решавању горућих светских питања, међу којима је и проблем мондијалистичког капитализма са израженим социјалним разликама.

Макрон се заложио и за хармонизовање шенгенског простора и прерасподелу миграната на основу солидарности међу земљама чланицама.

- Ко не жели да се томе повинује, треба да буде искључен из шенгенског споразума – био је оштар француски председник, за шта је био награђен дугим аплаузом посланика ПССЕ.

Он је поручио да треба побољшати неефикасан систем европске политике азила, скратити време чекања за оне којима је помоћ заиста потребна и брже враћати оне који на то немају право. Посебно је истакао потребу ефикасније борбе против трговаца лажном надом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Колапс на холандским путевима: Фармери тракторима иду у Хаг

СРАМОТА ЗБОГ ИЗГУБЉЕНИХ ЖИВОТА

МАКРОН је истакао да је његова земља у последње време примила највише избеглица с мора.

- Сваки изгубљени живот у водама Медитерана је срамота за све нас – поручио је француски председник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

deda

01.10.2019. 16:09

Francuska je oduvek bila puna izbeglica tako da par hiljada vise i neprimecuje se..U Parizu subotom i nedeljom malte ne nevidite pravog francuza.Sve te bivse kolonijalne drzave treba da primaju izbeglice a ne drugima da ih uvaljuju.