И даље стижу реакције на говор младе активисткиње за очување животне средине Грете Тунберг, који је одржала је пре седам дана на самиту Уједињених нација о клими у Њујорку, а једно од њих је и коментар италијанског хуманитарца Стефана Павезија који подсећа на српску децу са КиМ.

Од сада већ антологијског говора пред светским моћницима до данас, млада активисткиња је окарактерисана као "размажено дериште", "неспособна девојчица" и "марионета у рукама екомафије", "лажни моралиста".

Италијански хуманитарац Стефано Павези, на свом профилу на Фејсбуку окачио је фотографије српске деце са КиМ, уз поруку шведској активисткињи, преноси Б92.

Павези, иначе и одборник Лиге за север у Милану, каже да Грета има среће, јер кад заплаче чују је светски моћници, док је тој деци ускраћено детињство.

"Драга Грета, благо теби која можеш да плачеш, а да те чују светски моћници и да те угосте на великим скуповима. Благо теби која можеш да путујеш и пређеш хиљаду мора. Имаш среће јер можеш да плачеш и кажеш ''украли сте ми снове и детињство вашим празним речима''. Исто тако, благо онима којима си потребна да би веровали у нешто, да би се осетили глобалним активистима", написао је Павези.

Прочитајте још - СУЗЕ И ПРЕКОР: Емотиван говор 16-годишњакиње у Уједињеним нацијама - Како се усуђујете? (ВИДЕО)


Он је навео да, међутим, "у овом тренутку деца из једне основне школе у српској енклави на Косову, живе у трошним кућама, окружена мржњом оних који желе да их истребе са те територије, а ипак се смеју као никада пре када на поклон добију свеску која кошта пола долара".

Брендан О''Нил, уредник британског интернет-портала Спајкд, у свом ауторском тексту "Спасимо Грету" истакао је да наступ Грете Тунберг у УН потврђује да су деца данас индоктринирана еконихилистичким страхом.

Син контроверзног председника Бразила, Едуардо Болсонаро је на твитеру објавио фотошопирану фотографију Грете која руча док је кроз прозор гледају сиромашна деца, због чега се нашао на мети критика.

Новинари из региона су, такође, писали о "гретенизму".

Мафија се свугде сјатила око отпада, еко-бизнис је уноснији од коцке, дроге, оружја, навео је филозоф и публициста Нино Распудић у колумни за "Вечерњи лист".

Ипак, било је и оних који су је подржали, попут глумца Арнолда Шварценегера који је Грети дао аутомобил "тесла модел 3" на располагање, за кретање по САД, на еколошки прихватљив начин.

Говор младе Грете у УН-у освануо је и као верзија метал песме на Јутјубу и побрао симпатије и више од три и по милиона прегледа.