ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА
ПАРИЗ

РЕЛИГИОЗНОМ церемонијом у париској цркви Сен Силпис у понедељак је организован међународни опроштај од бившег француског председника Жака Ширака. Присуствовало је осамдесетак шефова држава или влада и високих међународних званичника, садашњих и бивших, међу којима су били и руски председник Владимир Путин и некадашњи станар Беле куће Бил Клинтон. Србију је представаља премијерка Ана Брнабић.

Прочитајте још: Мимоход поред Ширака

Опроштај од Ширака започео је у уском кругу најближих у Војно-меморијалном центру Инвалиди где је церемонијом омажа бившем шефу државе руководио председник Маркон. Поворка се затим упутила ка Цркви Сен Силпис, другој највећој у Паризу, после Нотр Дама који се тренутно обнавља после пожара. У цркви Сен Силпис су били званичници из целог света и најближи чланови породице, са кћерком Клод, али без удовице Бернадет Ширак која због здравственог стања није могла да присуствује служби.
Испред цркве, окупило се доста знатижељника који су процедуру могли да прате преко великих екрана. Дан раније, око седам хиљада грађана обишло је Инвалиде на народном опроштају од бившег председника.Прочитајте још: ОДЛАЗАК БУЛДОЖЕРА ПЕТЕ РЕПУБЛИКЕ: Умро Жак Ширак

Процесија је почела тачно у подне, а ковчег са Шираковим посмртним остацима, уз звона и звуке реквијема, у цркву су унели бивши припадници службе његовог личног обезбеђења. Последњи поздрав упутио му је Емануел Макрон. Церемонији су присуствовали и бивши француски председници Валери Жискар д’Естен, Никола Саркози и Франсоа Оланд.Било је предвиђено да Ширак у најинтимнијем кругу породице буде сахрањен у 15 сати на париском гробљу Монпарнас, поред његове кћерке Лоранс, која је преминула пре три године.

Ширак ће у Србији остати упамћен по томе што је био на челу Француске у тренутку када је ова земља учествовала у бомбардовању СРЈ. Остало је, с друге стране, упамћено и то да су на његову иницијативу, бар, спасени мостови у Београду.

БЕЗ ПУТИНА У ЈЕЛИСЕЈУ

ПОСЛЕ церемоније у цркви, за највише званице био је организован свечани ручак у Јелисејској палати, на коме је присуствовала и Ана Брнабић. Руски председник Путин није отишао у француску председничку палату због, како је истакнуто, раније предвиђених обавеза.