БЕОГРАЂАНКА О АВГАНИСТАНСКОМ ПАКЛУ: Живот без живота

В. ИЛИЋ

30. 09. 2019. у 09:00

БЕОГРАЂАНКА О АВГАНИСТАНСКОМ ПАКЛУ: Живот без живота

Фото: Светлана Дојчиновић

Људима је доста експлозија, рата и страха, сви овде једино желе мир. Видела сам ратовa и ратовa, али овде је најгоре, каже Светлана Дојчиновић

У КАБУЛУ се тешко живи. То је живот у паклу, сталном страху, под сталном рафалном паљбом, нападима и експлозијама. Стално се чују спорадични пуцњи, а не прође много времена па се градом проломи детонација.

Овако, специјално за "Новости", сведочи Београђанка Светлана Дојчиновић, која се тренутно налази у Кабулу, где је објективом свог фото-апарата забележила како су протекли избори у Авганистану. Вели нам да је на гласање изашло мало људи, јер су сви били уплашени, пошто је било претњи талибана да ће бити нових напада.

- Видела сам да су изборна места имала великих проблема са регистрацијом гласача, па је било доста оних који су дошли на гласање а нису могли да гласају - испричала нам је Светлана. - Било је доста напада у Кабулу. У једном тренутку, у једном нападу, повређено је двадесетак људи. Безбедносне снаге спречиле су веће нападе, у недељу је ухапшено 14 талибана који су их спремали. Присутан је страх да избори, због мале излазности, али и бројних нерегуларности, неће успети и да ће морати да се понове.

Светлана додаје да је живот у Авганистану веома тежак, да су људи престрављени, неки су и научили да живе у стално присутном страху.

Фото: Светлана Дојчиновић


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - После 17 година рата Авганистан на ивици мира!


- Људи овде желе мир. Сви су свесни да се до тога неће доћи лако, нити брзо, али су решени да чекају и надају се бољем животу. Доста им је експлозија, рата, страха... Била сам у земљама где су били ратови и различити сукоби, али у Авганистану је најгоре. И сама сам преплашена, морам да признам. Јер никада не знаш где и када може да запуца, да експлодира, да пред твојим очима људи од детонација лете на све стране... Страшно је и веома напето. Овде људи живе живот без живота - закључује Светлана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВИ МАСАКР У АВГАНИСТАНУ: Војска бомбардовала сељаке на пољу


СМРТОНОСНИ ИЗБОРИ

БИРАЧКА места на којима су грађани Авганистана, после два одлагања, гласали за председника обезбеђивало је око 70.000 безбедњака, због напетости која влада пошто су пропали мировни преговори САД и талибана. У бомбашким нападима погинуле су три, а повређено је више од 40 особа. Стигао је велики број жалби на нерегуларности и насиље талибана током избора, који би, ако се покажу као сасвим нерегуларни, могли да гурну Авганистан у потпуни хаос. Прелиминарни резултати се не очекују пре 17. октобра, а коначни пре 17. новембра. Ако ниједан од два кандидата - садашњи председник Ашраф Гани и високи званичник Абдулах Абдулах - не освоји 51 одсто гласова, председника ће дати други круг.И. С.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

KOLIKO COVEK TREBA BIT HRABAR ILI LUD DA ODE U AVGANISTAN DA FOTOGRAFISE RAT?

30.09.2019. 09:50

GOSPODJO PA TAMO SU HRVATI I MILOGORCI, zar jos stanje nije sredjeno? Agresor je odabrao svoje perjanice, u nadi da ce balkanski ratnici porazit talibane.

Stranac u noci

01.10.2019. 19:02

@KOLIKO COVEK TREBA BIT HRABAR ILI LUD DA ODE U AVGANISTAN DA FOTOGRAFISE RAT? - Има нас и срба овде. И то у довољном броју. Можда ћу те разочарати, али се овде добро слажемо. Ја сам последњих пет година у Авганистану, и реално стање је данас доста горе него када сам дошао. Нису само талибани. Постоји и ISIL, а као што су и ови избори показали постоји и велика етничка подељеност (а и верска). Када завршим коначно у Децембру, осташе ми у сећању добар број авганистанаца који на жалост немају куд из ове земље, као и прелепи пејзажи Бамијана и Кунара.

MALI PERICA

30.09.2019. 10:45

sestro svaka ti cast . . ti si olicenje novinarskog posla ja ti se divim i ti treba da dajes primer novinarima i fotografima kako se gradi karijera ,a ne slikaju paparaco za srednje strane a novinari se bave novinarstvom ,,REKLA KAZALA,, ako ste se zato skolovali da bi radili za srednje strane takav ce vam biti i zivot ,,JEDVA OSREDNJI,, STIDITE SE SVOG POSLA. . a ti devojko svaka ti cast. .

Maskarpone

30.09.2019. 11:26

Kada se jednom neka drzava tako podeli po šavovima da nasilje ugrozava opstanak i jedne i druge strane, onda je mozda bolje da se ta podela ozakoni. Ono sto je realno stanje tj. produženi konflikt na terenu, moglo bi da se formalizuje kao podela tako da suprotstavljene strane mogu da koegzistiraju jedna pored druge u skladu svojim vrednos