Град Берлин откупио је преко 6.000 станова од фонда за некретнине "Адо Пропертис" из Луксембурга, како би се смањио притисак на берлинском тржишту станова.

Ради се о некретнинама изграђеним на подручју тадашњег Западног Берлина у послератном раздобљу, које је овај фонд купио 2015. године, а град их сада враћа у намери да смањи притисак на све скупљем тржишту станова.

"Куповином 6.000 станова довршавамо највећи пројекат повратног откупа станова у историји Берлина", рекла је сенаторка Берлина задужена за станоградњу Катрин Ломпшер и додала да грешке настале продајом државних станова не могу да исправе, али да могу да гарантују да станарине неће расти.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Berlin ograničava visinu kirije na 7,97 evra po kvadratu?

Цене некретнина и станарина у Берлину су последњих година доживеле нагли раст, а стање је посебно критично у сегменту социјалних станова, пренео је Б92.нет.

Представници десне, популистичке Алтернативе за Немацку (АфД) критиковали су откуп станова.

"То је бачен новац. Тиме није изграђен ни један нови стан. Потребна нам је станоградња, а не национализација", саопштио је АфД.

Depositphotos

Пораст цена станова највише се осећа у Берлину. Наиме, 2011. године, цена квадратног метра за стан од 60 квадрата износила је 1.400 евра, а 2018. 4.000 евра, пише Јутарњи лист.

Према проценама немачке владе, како би се ублажио притисак на тржиште некретнина, годишње би требало да се изгради 350.000 до 400.000 нових станова, али је прошле године изграђено тек око 280.000.

Притисак на тржиште станова, поготово у социјалном сектору, додатно је погоршала миграција избеглица из сиромашнијих делова Европске уније.