Италија: Милион људи на протестима због климатских промена

Танјуг

27. 09. 2019. у 16:49

Италија: Милион људи на протестима због климатских промена

AP Photo

Више од милион људи окупило се данас широм Италије на протестима због климатских промена, захтевајући акцију борбе против, како су саопштили организатори, климатске кризе
Више од милион људи окупило се данас широм Италије на протестима због климатских промена, захтевајући акцију борбе против, како су саопштили организатори, климатске кризе.

"У риму се окупило 200.000 људи, што је највећи број, а потом следи Милано са 150.000 људи", изјавио је Ђанфранко Масчиа из групе "Петком за будућност".

Према његовим речима, око 80.000 људи демонстрира у Напуљу, 50.000 у Фиренци, 20.000 у Ториуну и Болоњи, а 10.000 у Палерму и Барију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Upozorenje zbog pucanja glečera na Mon Blanu, zatvoreni putevi, evakuisane kolibe

"Зелени талас" протеста одржава се у 160 италијанских градова и места, пренела је агенција Анса.

"Свет није депонија смећа", "Не уништавајте нашу будућност", "Потопићемо вас пре него што то море учини - желимо климатску социјалну правду", неки су од транспарената које су носили учесници протеста.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ALARMANTNO STANjE: Seliće se milijardu ljudi!

Протесте у Италији прокоментарисала је и Грета Тунберг, 16-годишња тинејџерка из Шведске, која је инсипирисала покрет протеста.

AP Photo

"Невероватне слике широм Италије", навела је она на Твитеру уз видео снимак протета из Торина.

Министар образовања Лоренцо Фјорамонти и покрет Пет звезда послали су допис директорима школа са препоруком да оправдају ученицима изостанке из школе због учествовања у протестима.


AP Photo

У прошли петак, 20. септембра, протести су одржани у 130 земаља, а на њима се окупило четири милиона људи.

Протести су у многим земљама одржани у прошли петак, а данас ће бити одржани у Италији и још 26 земаља, међу којима и у Канади.


AP Photo

Како је најављено, протестима у Монтреалу присуствоваће и Тунберг.

AP Photo

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације