ДЕМОКРАТЕ покушавају да разоре Републиканску партију и све за шта се она залаже. Држите се заједно, играјте њихову игру и снажно се борите, републиканци, наша држава је залог!

Амерички председник Доналд Трамп овако је ре на објављивање извештаја неименованог узбуњивача из обавештајних кругова који је био главни окидач за покретање конгресне истраге и могући опозив актуелног шефа Беле куће. Узбуњивач је открио да је у телефонском разговору шеф Беле куће тражио од украјинског председника Владимира Зеленског да истражи да ли је бивши потпредседник Џо Бајден, а сада главни демократски Трампов ривал на предстојећим изборима 2020. године, утицао на затварање истраге у Кијеву о компанији у којој је радио његов син Хантер.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Зеленски: Није требало објавити шта сам причао Трампу

Извештај узбуњивача објављен је дан пошто је Министарство правде, на Трампов захтев, обелоданило транскрипт разговора. Вршилац дужности директора Националне обавештајне службе Џозеф Мегвајер одбио је раније да објави извештај узбуњивача, али је то учинио уочи сведочења пред Обавештајним одбором Представничког дома Конгреса.

Паралелно са тим Зеленски је рекао да није требало објавити у јавности коментаре које је изнео у разговору са Трампом, али да се не плаши транскрипта. Он је, истовремено, минимализовао значај украјинске истраге о Бајдену, рекавши да је то један од многих случајева о којима је причао са лидерима других земаља.

У извештају узбуњивача се помиње, као и у транскрипту претходног дана, да је Трамп поменуо да његов државни тужилац Вилијам Бар и лични адвокат Рудолф Ђулијани могу допринети истрагама које је од Кијева тражио.

У међувремену, званичници америчког Министарства правде су, према писању дневника "Вашингтон пост", обуставили истрагу о комуникацијама председника САД с украјинским колегом. Свега неколико недеља пошто су обавештајни званичници затражили од Министарства и ФБИ истрагу летошњих разговора Трампа и Зеленског, шеф одељења за криминал утврдио је да нема довољно повода да чак и покрене истрагу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УДАРАЦ ДЕМОКРАТАМА: Америчко министарство правде напустило истрагу о Трампу и Зеленском

"ХИЉАДУ ОДСТО"

ТРАМП је затражио да Кијев дискредитује Европљане, нарочито Немачку, јер не чине много за Украјину, док су "САД јако, јако добре". Зеленски се сагласио: "Не само сто одсто, већ хиљаду одсто. Разговарао сам с Ангелом Меркел и Макроном и рекао да не чине колико би требало, посебно када се ради о западним санкцијама према Русији због анексије Крима", казао је Зеленски и додао да "иако би ЕУ требало да буде највећи партнер, испада да су то САД".