МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

СТЕНОГРАМИ телефонских разговора америчког председника Трампа и новоизабраног председника Украјине Владимира Зеленског у Кијеву ће имати драматичан епилог. Бивши тужилац Украјине Виктор Шокин кога је похвалио председник Трамп у разговору са Зеленским жели да се врати на функцију и на суду докаже да га је бивши председник Петар Порошенко незаконито сменио.

На суду ће се 3. октобра сусрести Шокин и Порошенко. Ако Шокин докаже да је смењен само зато што је истраживао аферу у којој је био упетљан Бајденов син, онда цела прича добија ширу димензију.

Из објављених стенограма се види да је Шокин смењен 29. марта 2016. године зато што је "чепркао" по бизнису Бајденовог сина Хантера. А почетком 2018. потпредседник САД Џо Бајден је испричао у Савету за међународне односе САД да је присилио Порошенка да смени Виктора Шокина под образложењем да се слабо бори против корупције.

Са друге стране, Шокинов наследник Јуриј Луценко је заборавио на Бајденовог сина и није се бавио тим случајем.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДА ЛИ ЈЕ ОВО КРУНСКИ ДОКАЗ? Објављен разговор Трампа и Зеленског (ФОТО)

Трамп је бившег тужиоца Шокина назвао "добрим човеком", а оне који су били против њега "лошим људима" укључујући и некадашњу америчку амбасадорку Мери Јовановић чији је отац Србин. Из споменутог стенограма се види да је Зеленски обећао Трампу да ће у септембру почети истрага око злоупотреба у компанији у којој је велику плату добијао Бајденов син. Зеленски је обећао да ће се срести у Кијеву са Рудијем Џулијанијем, личним Трамповим адвокатом. Али до сада од тога није било ништа.