ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: Рампа Орбановом кандидату

В. М.

26. 09. 2019. у 21:15

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: Рампа Орбановом кандидату
Одбор за правне послове ЕП није прихватио Ласла Трочањија као новог комесара за проширење. Важи за чврстог заговорника уласка наше земље у Европску унију

НОВИ комесар за проширење и суседску политику ипак неће бити Мађар Ласло Трочањи, пошто је његову кандидатуру у четвртак одбио Европски парламент.

Трочањи, који је од почетка означен као споран кандидат, пре свега због блискости с премијером Мађарске Виктором Орбаном, пао је на првом степенику - у Одбору за правне послове Европског парламента. Званично образложење гласи - потенцијални сукоб интереса. Против Трочањијевог именовања гласало је једанаест чланова одбора, "за" је било девет, а двоје су били уздржани.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЕУ: Откуд пет милиона евра имовине кандидаткињи Хрватске?

Потпредседник одбора Сергеј Лагодински рекао је да је процедура избора комесара сада суспендована и да ће о наставку бити одлучено након што новој председници ЕК Урсули вон дер Лејен стигне званично обавештење о тој одлуци.

Портпарол ЕП је рекао да је одбијање кандидата од стране Одбора незабележено и да се не зна шта ће се даље догађати.

Европски парламентарци Трочањију су за зло узели то што је у Орбановој влади обављао функцију министра правде у време реформе правосуђа, која је, према њиховој оцени, ограничила слободу судства. Замера му се и закон којим је невладиним организацијама забрањено да помажу избеглицама, као и подршка подизању ограде на граници са Србијом у јеку мигрантске кризе.

- Жалићу се, одлука је политичка - био је први коментар Трочањија.

Вест о предлогу да Трочањи буде именован за комесара, у Србији је била дочекана са великим одобравањем, јер он важи за чврстог заговорника уласка наше земље у ЕУ.

Одбор је одбио и кандидатуру Роване Плумб, која је била предложена за комесара за транспорт.

Урсула вон дер Лејен би сада могла да затражи од Мађарске и Румуније да предложе нове кандидате, али и да поново предложи исте личности.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Дачић с колегама из Кине, Шпаније, Либана, Кипра, Мађарске...

ОТКУД ШУИЦИ ПЕТ МИЛИОНА?

БРИСЕЛСКИ портал "ЕУобсервер" пишући о избору нових европских комесара, наводи и спорну имовину хрватске кандидаткиње Дубравке Шуице. Њој "над главом виси" питање откуд бившој градоначелници Дубровника и учитељици имовина вредна пет милиона долара, која укључује три куће и два стана у Хрватској, викендицу у Босни, јахту и три аутомобила. Шуица би незгодна питања могла да очекује на главној расправи Европског парламента о кандидатима.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације