Скраћење радног времена све масовније у немачким фирмама

Танјуг

26. 09. 2019. у 23:59

Скраћење радног времена све масовније у немачким фирмама

Depositphotos

Скраћено радно време је све присутније у немачким компанијама из сектора индустрије, показују најновији резултати истраживања

МИНХЕН - Скраћено радно време је све присутније у немачким компанијама из сектора индустрије, показују најновији резултати истраживања минхенског економског института Ифо.


У производном сектору је 5,5 процената компанија већ увело скраћено радно време, у поређењу са свега 3,8 процената у јуну, наводи се у саопштењу Ифо достављеном Танјугу.


Истовремено, чак 12,4 посто компанија очекује да ће у наредна три месеца увести скраћено радно време, у односу на само 8,5 процената у јуну.


"То значи да је број компанија са скраћеним радним временом сада достигао ниво који је последњи пут забележен на врхунцу рецесије 2012/13. године. Тада се број радника са скраћеним радним временом попео на скоро 100.000", каже Тимо Волмершојзер, шеф Ифо-вог одељења задуженог за економске прогнозе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Финска: Преко 90 посто фирми даје флексибилно радно времеНаводи и да је рад са скраћеним радним временом један од бираних начина када компаније желе да задрже квалификоване раднике упркос тешким економским временима.


"А из економске перспективе, накнада за скраћено радно време је један од аутоматских стабилизатора који држави барем делимично надокнађује губитак прихода по основу пореза и доприноса на плате и зараде током фазе економске слабости", оценио је он.


Скраћено радно време у немачкој индустрији је тренутно концентрисано у седам сектора, према истраживању Ифо.


Најтеже је погођена текстилна индустрија, где је у 20 одсто предузећа уведено скраћено радно време, затим компаније које производе електричну опрему (11 процената), компаније за производњу и прераду метала (10 процената), као и компаније које праве производе од метала (9,0 процената).


Код компанија из сектора машинства и код произвођача аутомобила је то 7,0 процената, а 6,0 процената код компанија које производе папир и картон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

dobrovoljac

27.09.2019. 12:24

tako da kad se izracuna plata od normalnih sati bez prekovremenoga nece vise biti "obecana " zemlja