Председник Си Ђинпинг отворио највећи аеродром на свету

Танјуг

25. 09. 2019. у 10:53

Председник Си Ђинпинг отворио највећи аеродром на свету

Фото Танјуг-АП

Кинески председник Си Ђинпинг свечано је отворио нови, други Међународни аеродром у Пекингу, уочи обележавања 70. годишњице од проглашеја Народне Републике Кине, јављају агенције
Кинески председник Си Ђинпинг свечано је данас отворио нови, други Међународни аеродром у Пекингу, уочи обележавања 70. годишњице од проглашеја Народне Републике Кине, јављају агенције.

Пројекат вредан 450 милијарди јуана (63 милијарде долара), завршен за мање од пет година, проглашен је на церемонији отварања "новим моћним извором националног развоја", који ће подстаћи раст у условима највећег економског успоравања у више деценија до којег је довео америчко-кинески трговински рат, преноси Ројтерс.

Аеродром, дизајниран у облику феникса, налази се у јужном делу Пекинга и допринеће да се смањи притисак на постојећи међународни аеродром у североисточном делу кинеске престонице, због чијих ограничених капацитета често долази до одлагања летова, додаје британска агенција.

Фото Танјуг-АП


Нова ваздушна лука, названа "Пекинг Дасинг Аеродром", коју је дизајнирала покојна архитектица ирачког порекла Заха Хадид, може да се похвали са четири писте, терминалом од 700.000 квадратних метара и капацитетом да опслужи до 72 милиона путника годишње до 2025. године, уз перспективу раста промета путника на 100 милиона.


Фото Танјуг-АП


Цео аеродромски комплекс простире се на 47 квадратних километара.

Аеродром "Дасинг", лоциран 46 километара јужно од пекиншког трга Тјенанмена, осмишљен је тако да ниједан путник не мора да хода више од осам минута да би стигао до било којих врата, а захваљујући вези са брзом железницом са експресним возовима, путници ће за свега 20 минута стизати до центра града.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације