Кина најавила ново наоружање на војној паради, одбацује оптужбе о демонстрацији снаге (ФОТО / ВИДЕО)

Бета/Новости

24. 09. 2019. у 16:45

Кина најавила ново наоружање на војној паради, одбацује оптужбе о демонстрацији снаге (ФОТО / ВИДЕО)

AP Photo

Западне земље понекад критикују кинеску војску, под контролом Комунистичке партије Кине, због наводног недостатка транспарентности

Кина је потврдила данас да ће представити ново наоружање 1. октобра приликом војне параде поводом 70 година од оснивања Народне Републике Кине, али је одбацила оптужбе да тиме жели да демонстрира снагу.

Председник Си Ђинпинг присуствоваће том догађају организованом код трга Тјананмен у центру Пекинга. Земља би требало да прикаже нове балистичке ракете и дронове.

Западне земље понекад критикују кинеску војску, под контролом Комунистичке партије Кине, због наводног недостатка транспарентности. Бројни аналитичари процењују да је буџет војске приказан мањим него што јесте.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ИЗГЛЕДА: У Пекингу се отвара највећи аеродром на свету

Портпарол кинеског министарства одбране Ву Ћијан рекао је да је у оптужбама чудна логика, ако кинеска војска излаже своје оружје и опрему она показује мишиће, а ако не онда је нетранспарентна.

"Последњих 70 година развој и раст кинеске војске очигледна је за све. Ми немамо намеру, а поготово немамо потребу да демонстрирамо снагу приликом војне параде", рекао је он на конференцији за новинаре.

Војник постављен испред станице метроа у време пробе параде / фото М.Поповић / Џејмс Лу

Генерал Тан Мин задужен за параду је на питање које оружје ће бити приказано рекао да ће сво оружје бити кинеске производње и да гледаоци неће бити разорчарани.

Током параде која ће трајати око 80 минута биће мобилисано око 15.000 војника и официра, 160 авиона и 580 комада опреме, рекао је други генерал задужен за припреме.


Обезбеђење у метроу у ставу "мирно" / фото М.Поповић / Џејмс Лу

Погледајте ексклузиван снимак пробе војне параде одржане 14. септембра у Пекингу, које је забележио Момчило Поповић, специјални извештач Новости са светског првенства.

Нестварна слика затвореног булевара у Пекингу у време пробе параде / фото М.Поповић / Џејмс Лу

Затворен метро на линији 1, у Пекингу, станица Тиананмен западПратите нас и путем иОС и андроид апликације