ЛЕК-УБИЦА ПРЕД ФРАНЦУСКИМ СУДОМ: Страдало више од две хиљаде људи

Горан ЧВОРОВИЋ

уторак, 24. 09. 2019. у 12:49

ЛЕК-УБИЦА ПРЕД ФРАНЦУСКИМ СУДОМ: Страдало више од две хиљаде људи

Twitter@SaskyaCNN

Спор против одговорних за производњу лека "медијатор" али и ексцеса фармацеутске индустрије у Француској. Случај обухвата укупно 4.981 жртву, у њему учествује чак 376 адвоката
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА - ПАРИЗ

ПРЕД Кривичним судом у Паризу у понедељак је започео процес који многи карактеришу као суђење века. На оптуженичкој клупи су се нашли одговорни за пласман лека "медијатор" француске лабораторије "Сервије" који је у смрт, према неким проценама, одвео чак више од две хиљаде људи.

Основна намена овог лека је била против дијабетеса, али је редовно издаван у сврху смањења апетита и мршављења. Страдало је много људи, а оптуженима се ставља на терет то што су наставили са производњом и дистрибуцијом лека, иако је била утврђена његова штетност.

Лек се први пут појавио на тржишту 1976. године. Истрага, покренута пре готово десет година, показала је да је лабораторија од самог почетка фактички знала да је лек штетан. Многи лекари су у међувремену указивали на то да је "медијатор" опасан. У Шпанији је повучен 2005. године, а у Француској тек 2009, и то после вишегодишње борбе пнеумолога из Бреста Ирене Фрашон, која је годину дана касније објавила и књигу под насловом "Медијатор 150 мг: колико мртвих?". О њој је пре три године снимљен и филм.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Француска: Преминуо мушкарац на којем је тестиран лек

Утврђено је да је "медијатор" изазивао погубне кардиваскуларне проблеме. Процењено је да је, због последица које је изазвао овај лек, на болничком лечењу било између 3.100 и 4.200 људи, као и да је извршено од 700 до 2.350 замена срчаних зализака. Према студији коју је још 2010. године извршила служба француског здравственог осигурања, преминуло је најмање 500 људи, али касније судске процене иду до 2.100 смртних случајева.

Процес који је у понедељак започео обухвата укупно 4.981 жртву, а у њему учествује чак 376 адвоката. За његов ток влада велико интересовање. Главна сала суда у понедељак је била препуна, а још у три сале је био обезбеђен директан пренос.

Основач абораторије "Сервије",фото АП

У суду су одвојили и посебну просторију за опоравак посматрача, јер су многи од њих претрпели директне последице конзумирања овог лека и налазе се у тешком здравственом стању. Некима је овај процес борба живота, за њих и њихове породице.На оптуженичкој клупи се нашло једанаест правних и дванаест физичких лица. Биће организовано укупно 110 рочишта, а претпоставља се да ће суђење трајати од шест до седам месеци.

Одговараће, за превару са смртним последицама, они који су производили лек, али и цео низ оних који су давали дозволе, у замршеном и често испреплетаном низу одговорности у оквиру фармацеутске индустрије, па је ово, на неки начин, и суђење систему који је све ово дозволио.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кобно тестирање лека у француској: Једна особа клинички мртва, петоро у болници!

ДИЗЕЛ СПРЕЧИО ТРАГЕДИЈУ

У ПАРИЗУ је започео још један судски процес који изазива велику медијску пажњу. Реч је о осам осумњичених особа, међу којима шест жена, који су почетком септембра 2016. године покушали да изведу терористички напад у непосредној близини Нотр Дама. Аутомобил који је остављен испред препуног ресторана у самој близини цркве био је напуњен боцама за гас уз које је пронађен и опушак. Ипак, до детонације није дошло јер су атентатори боце полили дизелом који је тешко запаљив, а не бензином.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације