Сједињене Америчке Државе морају да повећају број бомбардера са 156 на 225 или више како би могле да се супротставе Русији и Кини у новим условима, пише портал „Вориор мејвен“, позивајући се на шефа стратешке команде глобалних нападачких снага Тимотија Реја.


Високи амерички ваздухопловни званичници сматрају да тренутни недостатак америчких бомбардера доводи одељење и целу земљу у велики ризик у случају непријатељског напада, пишу медији.


Према речима генерала Реја, ваздухопловним силама Сједињених Држава потребно је 225 бомбардера да одговоре на наводну претњу ривала као што су Русија и Кина.


Америчка војска сматра да би број ове врсте авиона требала поовећати са 156 на више од 220.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Војска САД извела сајбер напад на Иран


Стручњаци истичу да је проблем флоте бомбардера погоршан због старости авиона: Б-1С, Б-2С и Б-52, у употреби су у Сједињеним Државама од пре више деценија.


Иако Вашингтон побољшава ове авионе, што им омогућава да их дуго одржавају у раду, америчким ваздухопловним снагама потребни су нови модели као што је Б-21 „рејдер“, за који се очекује да ће се појавити 2020. године.


Америчка авијација је геријатријска сила: има бомбе, танкере и летелице за тренирање старије од 50 година, хеликоптере старије од 40 година и бомбардере старије од 30 година, а недостаје му више од 2.000 пилота“, рекао је генерал-потпуковник Давид Дептула, декан Мичел института за ваздухопловне студије.


У међувремену, генерал Реј је истакао да су тешкоће бомбардера компликоване и због недостатка авиона ове класе међу америчким савезницима.


Савезници немају бомбардере“, рекао је он.


Изјаве генерала уследиле су после више саопштења Пентагона у коме је истакнуто да би америчке ваздухопловне снаге до 2025. могле заостајати за Русијом и Кином.(sputniknews.com)