МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


БЕЗ обзира на то што Американци имају десет пута већи војни буџет, Русија може, ако затреба, да се ефикасно супротстави САД захваљујући својој науци, војној индустрији и новим оружјима. Ми не намеравамо никога да нападамо па нам и не треба, рецимо, таква група носача авиона какву имају САД, као и много тога на што они троше велики новац. До великог светског рата у којем би учествовала Русија неће доћи. Сви знају какве би биле последице.

Изјавио је ово Сергеј Шојгу, руски министар одбране, у великом интервјуу популарном дневном листу "Московском комсомолцу". То је први велики интервју Шојгуа у последњих седам година.

Прочитајте још: Американци вежбали како да униште Калињинград

Шојгу објашњава да Русија не покушава да буде супарник Америци на свим фронтовима. Американци велики део војног буџета троше на одржавање својих војних база, којих имају 170. Амерички трошкови само у Авганистану равни су скоро целом руском годишњем буџету. По војном буџету Русија је тек седма на свету, пре ње су чак и Саудијска Арабија и Јапан.

- Једина опасност да САД повуку неразуман потез је њихова самоувереност у превасходство њихове војне снаге. Кад знаш да постоје и твоје слабе тачке, то те тера да укључиш разум. Американци по инерцији мисле да је предност на њиховој страни и у такој ситуацији у главу им може доћи и неразумна идеја - изјавио је Шојгу.

Прочитајте још: ЛАВРОВ О ЛИЦЕМЕРЈУ ЗАПАДА: Бране демократије, а бомбардују државе и ударају санкције

Он је упозорио да при високој аутоматизацији коришћења оружја постоји висока вероватноћа од грешке. Због тога сада у први план избија проблем информатичке безбедности.

- Шта је рат видео сам добро први пут 1992. године кад сам добио задатак да формирам миротворце за Јужну Осетију. Затим сам био у Абхазији. Одлазио сам и у БиХ, као и на места других сукоба у бившој Југославији. Уверио сам се да безбедност земље пре свега зависи од тога колико је снажна њена армија. Наравно, и од тога колико народ верује у своју армију - казао је Шојгу.

Кад је Путин преузео руску владу 1999. године, армија је била у лошем стању. После напада војске Грузије на руске миротворце у Јужној Осетији 2008. године, извучене су поуке и донет нови програм модернизације армије и њеног финансирања. Од 2013. председник Путин два пута годишње, у пролеће и јесен, сазива војно руководство као и представнике војноиндустријског комплекса, па се у Сочију анализира испуњавање плана модернизације руске армије. Подигнут је и стандард живота у касарнама.

- До 2020. руска армија ће имати 70 одсто модерног наоруажања. У току осам година модернизација оружја и војне технике је повећана четири пута. Они који мисле да смо у Сирији ратовали са групом фанатика и примитивних бораца веома се варају. Тамо смо ратовали против велике терористичке организације. Терористи су имали стотине тенкова, реактивне системе, оклопна возила и стотине хиљада тона муниције које су пријашњих година заробили од ирачке и сиријске армије. Њих су помагали они који су заинтересовани да у том региону буде нестабилност - казао је Шојгу.

Он истиче да је руска армија у Сирији учила да ратује на нови начин. У ратовању у Сирији прошло је 90 војних руских пилота. Кроз Сирију су прошли командири пукова, бригада, дивизија, команданти армија, команданти војних округа. На основи искуства у Сирији је усавршено око 300 типова оружја. Што се тиче трећег светског рата, мислим да је најбоља она оцена - не знам какав ће он бити, али тачно знам да ће то бити последњи рат.

На питање је ли могућ рат између Украјине и Русије, јер се у Кијеву чују претње доласка на тенковима у Москву, Шојгу је казао да о томе не жели ни да мисли и да се нада да има довољно разумних људи да расхладе те усијане главе које позивају на глупости.

- Украјинци су нам братски народ. Моји рођаци по маминој линији су сахрањени у Украјини. Уосталом, и мене су крстили у Украјини када ми је било пет година, у цркви у Луганској области. Уверен сам да ћемо са Украјинцима поново живети у добросуседским односима - каже Шојгу.

- Западу се не свиђа што смо успели да свет престане да буде једнополарни. Греше они који мисле да је Запад кренуо против Русије после припајања Крима матици. Погледајте шта је било деведесетих година, затим 2008. и даље. Шта су све писали кад смо се припремали за Олимпијаду у Сочију. На Западу су одавно створили алгоритме свргавања било које непослушне власти. Наравно, све се то ради под паролом ширења демократије. Где су бомбаровањем довели демократију? Бомбардовањем Југославије 1999. године су разделили земљу. Тамо где се Американци умешају треба заборавити на суверенитет и независност - категоричан је Шојгу.

Он додаје да на Западу воле да оптужују да Русија води некакве "хибридне ратове". Али реалне "хибридне ратове" води управо Запад.

ВОЈНА САРАДЊА У СИРИЈИ

БЕЗ обзира на то што Вашингтон и Москва никако да успоставе политички дијалог на највишем нивоу, професионални војници ипак налазе заједнички језик.

- У Сирији сваки дан имамо контакт и јасно разумемо једни друге. Не прелазимо ту црту о којој смо се договорили. У Сирији, осим са Американцима, стално смо у контакту са Турцима и Израелом. Са Американцима имамо контакте и на нивоу генералштаба. Ти односи су доста конструктивни - објаснио је Шојгу.