На десетине хиљада људи марширало је данас улицама Братиславе, главног града Словачке, захтевајући потпуну забрану абортуса.

Демонстранти су носили транспаренте са натписима: "Човек је човек, без обзира на величину" и "Онај ко убија нерођено дете, убија будућност нације".

Прочитајте још: СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Предњачимо по броју абортуса међу девојчицама

"Живот сваког људског бића је непроцењив, стога мора бити заштићен од зачећа до природне смрти", рекао је окупљенима један од организатора протеста које је подржала католичка црква.

Организатори наводе да се на протесту окупило око 50.000 људи.

Закон о абортусу у Словачкој је либералнији у односу на земље као што су Пољска или Малта, које по том питању имају најстрожије законе у Европској унији и где је прекид трудноће дозвољен само у појединим случајевима, као што је силовање, наводи Ројтерс.

У Словачкој, абортус је легалан до 12. недеље трудноће, као и до 24. недеље из здравствених разлога.Конзарвативни и посланици крајње деснице залажу се да се абортус дозволи до шесте или осме недеље трудноће или да се потпуно забрани, а парламент ће дебату о нацрту закона о ограничењу абортуса започети овог месеца.

У Словачкој, земљи са 5,4 милона становника, број абортуса је пао на 6.000 прошле године, док је пре 10 година тај број износио 11.000.