Либерман неће предложити никога за премијера Израела

Бета

недеља, 22. 09. 2019. у 18:28

Либерман неће предложити никога за премијера Израела

Авигдор Либерман / Фото Танјуг-АП

Бивши министар одбране, неће предложити ни садашњег председника Владе Бењамина Нетањахуа, вођу конзервативног Ликуда, ни његовог главног ривала, бившег начелника Генералштаба Бенија Ганца
Вођа израелске националистичке партије Израел наш дом (Израел бејтену) Авигдор Либерман који се сматра потенцијално кључним фактором за формирање владајуће коалиције после парламентарних избора 17. септембра потврдио је данас да неће предложити никога за премијера.

Прочитајте још:
Кључ код Либермана

Он је то рекао пред састанак са председником Израела Рувеном Ривлином који вечерас почиње консултације са представницима девет партија како би одлучио кога да именује за мандатара.

Либерман, бивши министар одбране, неће предложити ни садашњег председника Владе Бењамина Нетањахуа, вођу конзервативног Ликуда, ни његовог главног ривала, бившег начелника Генералштаба Бенија Ганца, лидера савеза партија центра Плаво бело.

Прочитајте још:
Избори у Израелу неизвесни, Нетањаху нема већину

Ганцов савез партија је на изборима освојио највише, 33 посланичка места, од укупно 120, а Нетањахуов Ликуд 31.

Међутим, ни један од њих са својим природним партнерима нема довољно посланика, најмање 61, да образује владајућу коалицију.

Либерман је после априлских избора, на којима су Нетањахуова и Ганцова партија освојили исти број посланичких места (35), а Ривлин Нетњахуу поверио задатак да формира владу, одбио да у њу уђе због спора с партијама утраортодоксних Јевреја око служења војног рока.

Обзиром да Нетањаху није успео да образује коалицију брзо је распуштен парламент, Кнесет и расписани су нови избори, а Ганцу није ни дата шанса да он покуша да формира владу како је иначе предвиђено.

"Ми нећемо бити део блока са харедим (ултраортодоксним Јеврејима) и месијанистима, нећемо предложити Нетањахуа председника из тог разлога", рекао је Либерман, алудирајући на чињеницу да су то Нетањахуови савезници уз десничарске партије, међу којима има оних који се залажу за увођење јеврејског верског права. ;

Он је додао да секуларна партија Израел наш дом неће предложити ни Ганца јер ће његову владу можда подржати савез арапских партија, Заједничка листа.

"Харедим су наши политички противници али Арапи су наши непријатељи", рекао је Либерман.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације