Албанија: Најмање 105 повређених у земљотресу; Многи се не враћају кући (ВИДЕО / ФОТО)

Танјуг

22. 09. 2019. у 08:26

Албанија: Најмање 105 повређених у земљотресу; Многи се не враћају кући (ВИДЕО / ФОТО)

Земљотрес у Албанији, AP Photo

Најмање 105 људи је повређено у снажном земљотресу који је погодио јуче Албанију, показују прелиминарни подаци изнети на ванредној седници владе одржаној у поноћ
Најмање 105 људи је повређено у снажном земљотресу који је погодио јуче Албанију, показују прелиминарни подаци изнети на ванредној седници владе одржаној у поноћ.


У потресу је такође оштећено више од 290 кућа, а на 20 стамбених зграда појавиле су се пукотине, пренела је агенција АТА.


На седници владе одлучено је да полиција буде у стању повишене приправности како би контролисала ситуацију после земљотреса који се највише осетио у Тирани и Драчу.


После првог земљотреса јачине 5,8 степени Рихтера још један јак земљотрес погодио је подручје Албаније око поноћи и то јацине пет степени с епицентром у близини Драча, а потом се осетила серија слабијих потреса.


Епицентар потреса налазио се у Јадранском мору, и то на дубини од 10 километара.


Земљотрес је регистрован на 13 километара северно од Драча, нешто после 14 сати.Повређени су смештени у болнице у Драчу и Тирани.


Прочитајте још: ТРЕСЛА СЕ ЦРНА ГОРА: Епицентар у Албанији, земљотрес преполовио зграду! (ФОТО+ВИДЕО)


Албански премијер Еди Рама отказао је, због земљотреса, пут у Њујорк на годишњи састанак УН.


фото ЕПА

После накнадног потреса, јачине 5,3 степена, људи су истрчали на улице.


"Све наше комшије су истрчале вриштећи. Богу хвала па није трајало дуго, око 20 секунти. На десетом спрату је била ноћна мора. Не сећам се снажнијег земљотреса од овог", рекао је за Ројтерс 67-годишњи пензионер из Тиране.

АП фото


Једна старија зграда у Тирани је евакуисана пошто су се после потреса појавиле пукотине, а делови фасаде почели да отпадају.

фото ЕПА

Албанско Министарство одбране је навело да се први потрес осетио дуж западне обале земље, као и према истоку.Ово је најјачи земљотрес који је потресао Албанију у последњих 30 година, наводи Ројтерс, позивајући се на министарство одбране.

фото ЕПА


Земљотрес се осетио и у Црној Гори.

НАКОН ЗЕМЉОТРЕСА У АЛБАНИЈИ МНОГИ СЕ ЈОШ НЕ ВРАЋАЈУ КУЋАМА


Многи становници Тиране и Драча још се нису вратили кућама после земљотреса јачине 5,8 степени у ком је 105 људи повређено, а стотине кућа оштећено.


Након првог потреса уследило је више од 100 накнадних потреса, оштећено је око 600 кућа, а без воде и струје су једно време били становници Тиране, Драча и других места у западним и централним областима земље.


После потреса, многи су изашли на улице, а најмање 500 људи је провело ноћ у привременим склоништима.


Стручњаци данас процењују штету на кућама и зградама, а подигнути су и додатни шатори за смештај људи.


Албански премијер Еди Рама, који је због земљотреса отказао пут у Њујорк на састанак Генералне скупштине УН, рекао је да су га звале колеге из Италије, Француске, Немачке и других европских земаља нудећи помоћ, преноси АП.


Одлазећи комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан објавио је на Твитеру да је Унија понудила помоћ.


На седници владе одлучено је да полиција буде у стању повишене приправности како би контролисала ситуацију после земљотреса који се највише осетио у Тирани и Драчу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)