Почиње изградња највеће светске ветроелектране на мору

Танјуг

субота, 21. 09. 2019. у 23:07

Почиње изградња највеће светске ветроелектране на мору

Фото Танјуг-АП

Изградња највеће светске ветроелектране на мору у територијалним водама Велике Британије, поверена је норвешком Еквинору и британском ШЕ Рињуаблесу
Изградња највеће светске ветроелектране на мору у територијалним водама Велике Британије, поверена је норвешкомЕквинору и британском ШЕ Рињуаблесу, што је инвестиција вредна 10,2 милијарде евра.


Двема енергетским групама додељени су уговори за развој три велика приобална пројекта ветроелектрана на подручјуДогер Банка у Северном мору капацитета 3,6 гигавата, за које се очекуједа ће извести довољно енергије за потребе 4,5 милиона британских домаћинстава, преноси портал Новац.хр.


Ветропарк ће се састојати од три пројекта, с капацитетима производње од по 1,2 гигавата струје.


Инвестиција обухвата период од 2020. до 2026. године, при чему би коначнаодлука о првом пројекту требало да буде донесена током идуће године.


Прочитајте још: Почела с радом прва плутајућа ветроелектрана у Шкотској


Почетакпроизводње електричнеенергије планиран је за 2023. годину.


Тренутна велепродајна цена мегавата струје је око 45 евра.


"Сада је више него јасно да што више ветроелектрана на мору изградимо, то ће мањи бити рачуни за електричнуенергију", рекао је Џон Саувен, шеф Гринписа у Великој Британији, позивајући британскувладу да "буде амбициознија како би сузбила климатске промене.


ШЕ, чије је седиштеу Шкотској, а деонице су му на Лондонској берзи, биће надлежназа изградњу ветроелектране, а Еквинор ти оператор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације