Москва: Русија ће спровести анализе безбедносних претњи

Танјуг

21. 09. 2019. у 11:54

Москва: Русија ће спровести анализе безбедносних претњи

Фото Тањуг-АП

"Далекосежне негативне последице за међународну безбедност у неколико кључних региона у свету изгледају сада практично неизбежно", саопштило је Министарство
Русија ће што пре морати да спроведе додатне анализе претњи националној безбедности и стратешкој стабилности, с обзиром на америчке планове за наоружавање својих војних снага ракетама кратког и средњег домета, саопштило је Министарство спољних послова Русије.


Према руском министарству спољних послова, уместо да се тражиначин спасавања Уговора о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), Сједињене Државе блокирале су све прилике да се разговара о конструктивном тражењу решења, преноси ТАС С.


Као резултат, како се наводи, Вашингтон је нанео нови озбиљан ударац систему контроле оружја који се градио деценијама.


"Далекосежне негативне последице за међународну безбедност у неколико кључних региона у свету изгледају сада практично неизбежно", саопштило је Министарство.


Уз то, Пентагон је тестирао крстареће ракете Томахавк које су забрањене уговором ИНФ, и то две седмице пошто је уговор био раскинут.


"Лансер Мк-41 коришћен је у ту сврху. То је била комбинација ракете и лансера, ш т показује да је забринутост Русије била оправдана,али и доказује да се Вашингтон припремао да раскине уговор и био ангажована у стварању оружја које је тим споразумом забрањено", речено је у Министарству.


"У том контексту и у вези са позивом Пентагона на опремање


Војске САД ракетама кратког и средњег домета, Русија ће бити приморана да врши додатну анализу о претњи националној безбедности и стратешкој стабилности, укљуцујући амричке системе за противракетну одбрану "Егис Ашор" који су постављени у Европи, а планирано је да буде распоређено у Тихом океану".


ПРОЧИТАЈТЕ И: "Центар 2019" покренуо 128.000 војника


Из министарства су нагласили да Русија остављена отворена врата за једнак и конструктиван дијалог са Сједињеним Државама с циљем јачања транспарентности и међународне безбедности.


Поред тога, министарство је позвало Вашингтон "да се уздржи од мера које би дестабилизовале ракетни сектор и корака који би могли да изазову нову међународну трку у наоружању".Пратите нас и путем иОС и андроид апликације