МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

РУСКИ космонаут Јуриј Маленченко (57) заустављен је у напредовању у хијерархији у Центру за припрему космонаута зато што му жена има америчко држављанство. Он није добио зелено светло од службе безбедности Роскосмоса јер би на месту првог заменика руководиоца Центра за припрему космонаута био упознат и са државним тајнама.

Тај познати космонаут је догурао до функције саветника директора споменутог центра али не може даље.

Јуриј Иванович Маленченко је рођен у Украјини, пуковник је у пензији, херој-космонаут који је шест пута летео у космос где је укупно провео 827 дана. Излазио је чак пет пута у отворени космос а једном приликом је ван космичке летилице био шест сати.

Маленченко се оженио са Јекатерином Дмитријевном 2003. године. Венчање је било на даљину, он је био у космичком броду а она у центру у Хјустону. Њихов брак су многи сматрали првим у космосу зато што је младожења био на међународној космичкој станици.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Американци вежбали како да униште Калињинград

Маленченко се упознао са будућом женом у Хјустону где је био на припремама за лет у космос. Јекатерина је емигрирала у САД кад јој је било само четири године. Она је од супруга млађа око 15 година. Њена мајка је радила у НАСА као специјалиста за орбиталне програме, а отац је професор на једном од универзитета у Тексасу.


Јуриј Маленченко и Јекатерина ,фото ЕПА

Свадбу су били планирали у августу 2003. по повратку Јурија на земљу. Али су Јуриј и његов амерички колега Едвард Лу добили команду да остану у космосу до 28. октобра 2003. године.

Онда је Јуриј одлучио да се ипак ожени тако што је рекао "да" из космоса. У НАСИ су се сложили са одлуком младенаца али у Москви нису. Тадашњи командант авијације генерал-пуковник Владимир Михајлов рекао да се пуковник-космонаут не треба да се понаша као нека филмска звезда. Али је зато свадба у Хјустону је била гламурозна.

Фото ЕПА

На дан свадбе 10. августа 2003. Јуриј и Јекатерина су, гледајући се преко монитора, ставили себи прстење на руке.Јуријев кум је био амерички космонаут Едвард Лу који је на синтесајзеру одсвирао свадбени марш. Јуриј из првог брака има сина Дмитрија а са Јекатерином је 2006 добио ћерку Камилу.