Трудоа разапели због фотографије на којој је обојен у црно, а онда се појавио и снимак (ВИДЕО / ФОТО)

Танјуг

19. 09. 2019. у 22:54

Трудоа разапели због фотографије на којој је обојен у црно, а онда се појавио и снимак (ВИДЕО / ФОТО)

Канадски премијер Џастин Трудо,AP Photo

Он је, пошто се извинио због првог откривеног случаја "блекфејса", што је термин за маскирање белаца у особе тамне или црне боје коже, сам признао да је то још једном урадио

Канадски премијер Џастин Трудо нашао се усред новог скандала пошто је објављена фотографија на којој се маскирао у Аладина и обојио лице у црно, да би нешто касније било објављено да се још у најмање два наврата маскирао у црнца.

Трудо је, пошто се извинио због првог откривеног случаја "блекфејса", што је термин за маскирање белаца у особе тамне или црне боје коже, сам признао да је то још једном урадио.

Радило се, наиме, о такмичењу талената у средњој школи коју је тада похађао, а на којем је обојио лице у црно и ставио перику.

Фотографија је, по свему судећи, прво завршила на друштвеним мрежама, а Трудо је тек потом признао да се заиста маскирао у црнца. На такмичењу је певао реге песму "Day-O", коју је популарисао афроамерички певач и активиста Хари Белафонте.

Прочитајте још - Канадски премијер се не сећа да је пипкао младу новинарку

Канадски портал Global News потом је објавио снимак и трећег случаја Трудоовог маскирања у "блекфејс". Ради се о снимку, наводно снимљеном деведесетих година у средњој школи, а на њему се Трудо кревељи у камеру, подижуци руке које су му, као и лице, обојене у црно и носи афроперику на глави.

То значи да су у једва 12 сати, откад је Тајм објавио прву фотографију, откривена три оваква случаја. У првом случају, радило се о забави одржаној 2001. на тему "1001 ноџ" у средњој школи у Ванкуверу у којој је Трудо предавао као наставник. Фотографија је завршила у школском годишњаку, где ју је Тајм и открио.

АП фото

"Премијер је изразио жаљење и рекао да је ово тренутак да наставимо да радимо на разумевању бола људи који су мете расизма", навео је извор из Трудоове странке, пренео је Ројтерс.

Канадски премијер је такође рекао да ће наставити изборну кампању, као и да није био свестан колико је бола нанело његово понашање и маскирање.

Из опозиције већ пљуште оштре оптужбе на његов рачун. Лидер Конзервативне странке, који је у предизборним анкетама готово изједначен с Трудоом, рекао је да је "то шминкање дело отвореног подсмеха и расизма" и да је Трудо "неко с потпуним недостатком расуђивања и интегритета и неко ко није спреман да управља овом земљом".

Прочитајте још - Џастин Трудо - личност у жижи: Рађање канадске династије

Канаду, иначе, очекују парламентарни избори за пет недеља, а овај скандал би могао итекако нанети штету Трудоовом прогресивном имиџу.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

e

20.09.2019. 13:32

a jesu sad crnci gazde od planete ? ne smeh da ih uvredis ? ni muslimane ? nikoga ? sto to mene briga ? nisam premijer i ne volim crnje i sta mi mozete ? volim da budem rasista i to je moje pravo i niko ne moze da me natera da volim crnje, ne volih ih, prosto me ne zanimaju !!! i kad ce da prestane ovo mrcvarenje ? kad svima pukne film i na kraju svi pocnu da mrze crnje ? jel to hocete ???