НИ други парламентарни избори у овој години, што иначе није забележено никад у историји Израела, изгледа нису успели да разреше чвор, који се сада изгледа још више запетљао око актуелног премијра Бењамина Нетанијахуа (69).

Премијер са најдужим, 13 година дугим, стажом у историји земље, Нетанијаху није поново успео да обезбеди парламентарну већину са савезницима, верским и националистичким партијама. Тиме је отворен пут за коалиционе преговоре који могу да запрете његовој политичкој будућности, отварајући пут суђењу због оптужби за корупцију.

Према излазним анкетама, ниједан блок не може самостално да формира владу. Нетанијахуова странка Ликуд би могла добити између 54 и 57 мандата, а центристички савез "Плаве и беле партије" бившег начелника генералштаба, генерала, централисте Бенија Ганца (60), између 54 и 58.

Нетанијаху није прогласио победу, нити објавио пораз, већ каже да чека званичне резултате, и да ће радити на успостављању "јаке ционистичке владе". А Ганц је изјавио да ће радити на влади националног јединства, рекавши: "Испунили смо своју мисију."

Сада, међутим, није пресудно ко ће добити више мандата, већ ко ће имати довољну подршку за већину, односно 61 мандат, у парламенту (Кнесету). Арапске партије, које никада нису ушле у владу Израела, могле би бити треће по снази у парламенту и тако постати пожељан коалициони партнер.

Авигдор Либерман,фото ЕПА

Ипак, како сада ствари стоје, бивши министар одбране Израела и лидер екстремно десничарске партије Израел беитену (Израел наш дом), Авигдор Либерман, имаће кључну позицију у формирању владајуће коалиције. Бивши сарадник Нетанијахуа, који му је постао жесток ривал и није хтео да уђе у његову владу због спора с ултраортодоксним партијама за које каже да имају превише утицаја, залаже се за владу националног јединства. Управо то би и могао, процењује се, да буде излаз из изборног ћорсокака:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Избори у Израелу неизвесни, Нетанјаху нема већину

- Имамо само једну опцију - национална, либерална и широка влада, која би обухватала Израел беитену, Ликуд и Плаво-беле - рекао је Либерман на страначком скупу у Јерусалиму.

Коначни резултати избора могу да буду објављени и за више од недељу дана, али ће парламент објављивати делимичне резултате како се одвија бројање гласова.


АКО НЕ УСПЕ, ОПЕТ ИЗБОРИ

ПРЕДСЕДНИК Израела Рувен Ривлин бира кандидата за кога верује да има највише шанси да оснује стабилну коалицију. Кандидат за премијера имаће на располагању шест недеља да то постигне, а у случају да не успе, други кандидат има на располагању 28 дана да формира владу. Ако ни он не успе, одржаће се нови избори.