Пожар угашен, раширио се страх: Вируси, ипак, на сигурном

Б. ВЛАХОВИЋ

четвртак, 19. 09. 2019. у 07:39

Пожар угашен, раширио се страх: Вируси, ипак, на сигурном

Фото риа.ру

Нема опасности после пожара у центру код Новосибирска; Сличан институт само у Атланти

МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ПОЖАР који је плануо у понедељак за време ремонтних радова у Центру вирусологије и биотехнологије "Вектор", у граду научника Кољцово, удаљеном двадесетак километара од Новосибирска, узбудио је не само локално становништаво у Сибиру него и много шире јер су агенције јавиле да је тамо у совјетско време била лабораторија за прављење биолошког оружја па је кренула прича о могућој "бактериолошкој катастрофи".

Јуче је потврђено да је пожар је избио на петом спрату, а не у лабораторијама. Експлодирала је боца за гас која се користи за заваривање цеви. Ватрогасци који су стигли за само четири минута у 13 ватрогасних кола, доста брзо су угасили пожар. Једна особа је повређена.

Јуче су у Новосибирску одговорни изјавили да нема никакве опасности да се неко зарази.

У центру "Вектор" се чувају ретки вируси међу њима и узорци еболе, ХИВ-а, антракса, богиња... па је то утицало на брзо ширење страха. Сличан центар постоји још само у Атланти. Они се баве контролом и превентивном заштитом од вируса.

Агенција Интерфакс тврди да је изгорело свега тридесетак квадратних метара. До пожара је дошло у санитарној зони. Западне агенције су прошириле панику јер су јавиле да је до експлозије дошло у некадашњој фабрици биолошког оружја.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ухапшен мушкарац који је претио да ће разнети мост (ФОТО/ВИДЕО)

"Вектор" је један од већих истраживачких центара у коме ради 1.614 запослених од којих су 139 доктори наука и магистри. Страх да је експлозија могла да "пусти" неки од вируса је био безразложан тврде руски експерти. Светска задравствена организација је дозволила да се у том центру чувају разни вируси зато што је безбедност на врло високом нивоу.


ВАКЦИНЕ

СПОМЕНУТИ центар је први у Русији почео да производи тестове за сиду као и за хепатитис Б. Направили су и вакцину против хепатитиса А. Центар у Кољцову је произвео и више имунолошких препарата.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације