Макрон долази у Рим: Имигранти горуће питање

Милица Остојић

среда, 18. 09. 2019. у 15:39

Макрон долази у Рим: Имигранти горуће питање

AP Photo

Француски председник долази у посету Италији како би се поправили уздрмани односи, а једно од главних тема биће и питање имиграната, о чему ће се детаљно говорити и на самиту на Малти 23. септембра

У Рим само две седмице након формирања нове Владе данас стиже француски председник Емануел Макрон као први лидер земаља ЕУ са намером да унапреди односе Италија и Француске који су били тешко компромитовани током претходне Владе коалиције Лига и Покрет 5 звездица.

Макрон нарочито држи до данашњег сусрета како са председником Републике Серђом Матарелом са којим има веома добар однос, са којим ће разговарати о билатералним темама и којег сматра „гарантом“ француско-италијанских односа, тако и са премијером Ђузепеом Контеом у намери да се одмах продуби сарадња са новом извршном влашћу.

На радном столу су теме битне за Европу, Француску и посебно за Италију, као што је горуће питање имиграната. О политици имиграције Конте и Макрон чини се да имају исти став, „једно стабилно решење, предвидљиво и аутоматско у расподели“, али за пријем избеглица које затраже азил, за економску миграцију „стиже се до правог изазова у решењу убрзавања процедуре идентификације и њиховог повратка у земљу порекла“.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Брижит вуче конце

Италијански премијер већ је поставио нацрт предлога за дискусију „Споразум о дистрибуцији имиграната“ јер смо сведоци праве најезде са либијске стране, према острву Лампедуза и не само ка тој обали. О томе ће се детаљно разговарати на Самиту на Малти заказаном за 23. септембар, са министрима унутрашњих послова Француске, Немачке, Италије, Малте и Финске (у улози председавајућег Савета Европе).

„Луке на смену“, претпоставке су за искрцавања и у другим земљама, а од институција ЕУ тражи се да донесу одлуку о санкционисању оних земаља које остају само да гледају, без прихватања имиграната; дати им мање фондове ако не прихватају квоте у дистрибуцији за њих прописане.

Остаје да се види шта ће донети данашњи разговори и остају ли и даље нејасноће за будућност Италије и навала имиграната како великим бродовима ОНГ тако и малим баркама тзв. „сабласти“, које по ноћи искрцају и тридесетак имиграната на италијанске обале. Чекају се договори на Малти и одлука ЕУ, јер план мора бити тако чврсто реализован да лица која се искрцају бивају моментално распоређена, након идентификације у самим лукама где се искрцају.

Ако се не стигне до споразума о механизму аутоматске дистрибуције имиграната заснованом на прописаним квотама за сваку земљу Италији остаје мало наде да ће разрешити проблем пријема и смештаја. А по једном међународном извештају објављеном пре само који дан на чекању је да крене са либијских обала преко Медитерана између 5 и 8 хиљада особа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

sportmaki

18.09.2019. 16:36

Sa libijskih obala.Nije li to ona mirna zemlja i prijatelj Srbije koju ste žestoko bombardovali.

realist.

19.09.2019. 03:13

Na sve teraj odakle doslo, nek obnavljaju zemlje gde su bili ratovi Koji I'm Zapad I Ameri uvalili prodavajuci naoruzanje, dase pobiju.