КАТАСТРОФАЛНА СЛИКА ВОЈСКЕ: Није у стању да штити народ, хитно потребне милијарде

Танјуг

среда, 18. 09. 2019. у 22:28

КАТАСТРОФАЛНА СЛИКА ВОЈСКЕ: Није у стању да штити народ, хитно потребне милијарде

Depositphotos

Уколико се под хитно не обезбеде већа средства за војску она ће у наредних десет година у потпуности изгубити могућност да обавља своје задатке упозорава министар одбране Аустрије Томас Штарлингер
Министар одбране Аустрије Томас Штарлингер у извештају о стању аустријске војске приказао је катастрофалну слику, наводећи да армија није тренутно у стању да обезбеди заштиту грађана на целој територији Аустрије.

Прочитајте још: МИНИСТАР ОДБРАНЕ АУСТРИЈЕ УПОЗОРИО: Војска више није у стању да штити становништво

Војсци је, за нормално деловање, неопходна инвестиција од 16,2 милијарди евра, а акутно неопходно је 900 милиона евра.

Уколико се под хитно не обезбеде већа средства за војску она ће у наредних десет година у потпуности изгубити могућност да обавља своје задатке, упозорава Штарлингер.

Прочитајте још: Аустријској војсци прете банкротом, отказују манифестације

У извештају се препоручује повећање буџета за одбрану у наредној години са актуелних 2,2 на 3,1 милијарду евра, као и постепено подизање издвајања на један одсто БДП-а до 2030., те и хитну одлуку о ваздушној одбрани.

Само мобилност оклопне јединице захтева шест милијарди евра, а ваздужна одбрана 2,2 милијарди ера.

Извештај се заснива на експертизи из земље и иностранства.

"Свет постаје опаснији и постоји повећана потреба за заштитом", рекао је Штарлингер додајући да уз постојећи буџет војска неће моћи више да пружа помоћ код елементарних непогхода, операцијама заштите, а ни асистенције полицији.

Извештај процењује да 2030. ниједна јединица војске више неће бити у могућности да обавља своје задатке, ако не уследи повећање буџета и буду спроведене инвестиције.

"Највећи проблем је одбрана од дронова. Изузев пар сензора немамо ништа ", навео је Штарлингер.

Он је указао да опасности постају све комплексније и да се свет суочава са опасностима хибридних напада, систематских терористичких напада, као и екстремним појавама као што су масовна миграција, нестанак струје, такозвани " Blackout ", пандемије, елементарне и техничке непогоде.

Од 300 објеката који су оцењени као критична инфраструктура коју војска треба да штити са актуелном опремом може да се обезбеди свега половина, додао је он.

Тренутно војни буџет износи 2,2 милијарди ева, а један одсто БДП-а било би више од четири милијарде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Ja Paja

18.09.2019. 23:00

hahahaha pa sta ce Austriji vojska...to samo generalski lobi dramatizuje kako bi opravdali svoj nepotrebno postojanje...sta ce vojska svom tim malim drzavicama i od koga oni treba da se brane i odbrane...ali za gospodu generale ne bi bilo posla a ni para ako bi se vojska ukinula iako je sasvim nepotrebna.

Grof

18.09.2019. 23:22

A ko ce vas napasti, Svajcarska nema vojsku, Slovenija je preslaba a protiv Nemacke i Italije nemate sansu i da izdvajate pola BDPa za oruzje!?

zzzzzzzzzzzzzzzzzZunzara

23.09.2019. 17:19

@Grof - CH Svicarska ima sto puta jacu vojsku od bilo koje YU republike

Бата Коле

30.09.2019. 19:21

@Grof - Да си жив и здрав, Швајцарска сваке године врши маневре на дивизијском нивоу, а сваког викенда већи део резервног састава има вежбе. Поред тога резервни састав у Швајцарској је наоружан, и то код куће држе задужено и оружје и муницију, са свом осталом личном ратном опремом. Швајцарска није ратовала 400 година, а спрема се као да ће сутра да зарати. Они имају одбрамбени систем донекле сличан оном из периода СФРЈ.Кад неко нешто пише за јавност онда треба ваљда и понешто да зна.

Blagoje

30.11.2019. 16:00

@Grof - Svajcarska ima ozbiljnu vojsku i ozbiljnu doktrinu odbrane, a i imaju mnogo para.

realist.

19.09.2019. 02:47

Vojske na Zapadu ne postoi kod njih je u midi Gejevi Koji su presli u to drustvo da nebi isli u Vojsku idu u Gejeve, na Zapadu sve vise stranski muslimana u partija a, Zapad je odavno propalo muslimanima.

Niko

19.09.2019. 06:15

Nemajte strah... Nemacka je blizo vas.. Opet moze da stvorite 3 rajh pa da rusi iz pocetka gaze