Европски парламент о Брегзиту: Могуће одлагање изласка, неоспорне финансијске обавезе Лондона

Бета-АП

18. 09. 2019. у 10:55

Европски парламент о Брегзиту: Могуће одлагање изласка, неоспорне финансијске обавезе Лондона

AP Photo

Европски парламент је подржао предлог резолуције о Брегзиту којим се омогућава одлагање изласка, али и наглашава да ће и без договора Британци морати да поштују своје финансијске обавезе према ЕУ

Европски парламент је данас подржао предлог резолуције о Брегзиту којим се омогућава одлагање британског изласка, али и наглашава да ће у случају изостанка договора Британци и даље морати да поштују своје финансијске обавезе према Европској унији.

Европарламентарци су са 544 гласова "за" и 126 гласова "против" подржали предлог резолуције у којој стоји да је у интересу и Лондона и Брисела да се Брегзит спроведе на уређен начин, преноси Хина.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Брегзит без споразума, опција коју ЕУ не би желела

Парламент у предлогу подржава одлагање изласка, али само ако ће се одржати општи избори или нови референдум, опозвати члан 50. или прихватити споразум о повлачењу.

У случају изостанка договора не може бити прелазног периода, нити ће се моћи постизати "мини споразуми" како би се ублажиле последице изласка без споразума.

То ће то бити могуће само кад Уједињено Краљевство испоштује обавезе према правима грађана, финансијску одштету разлаза и Споразум из 1998. године који је укинуо тврду границу између две Ирске. Финанцијска обавеза Британаца према ЕУ-у и даље ће вредети и у случају изласка без договора, упозорава се у предлогу резолуције.

У њему стоји и да ће темељне опције Британаца по питању такозваног бекстопа, механизма за избегавање повратка тврде границе на Ирском острву, остати исте, невезано за то ко ће водити владу у Лондону.

Парламент у мери наглашава и како бекстоп подржава већина странака у северноирском парламенту, а да недавне анкете показују да то мишљење дели и већина становника тог дела Британије, преноси Хина.

У резолуцији се истиче да уредан излазак из ЕУ-а у потпуности бити одговорност британске владе те се поручује како се Брисел строго противи суспензији британског парламента до 14. октобра.

Председник Европске комисије на одласку Жан-Клод Јункер је на расправи уочи гласања у Стразвуру открио како се у понедељак, уз главног европског преговарача за Брегзит Мишела Барнијера, састао с британским премијером Борисом Џонсоном и како су имали "пријатељске, конструктивне и позитивне разговоре".

Јункер сматра како постоји стваран ризик изласка без договора, но да је и даље могуће постизање споразума.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ФАРАЖ ПРЕДВИЂА ИЗДАЈУ И ХАОС: Џонсон губи у парламенту, Брегзит се одлаже, остају две опције

"Комисија је спремна радити дан и ноћ да би се пронашли технички и политички договори", рекао је председник Европске комисије.

Додао је и како је Џонсону поручио да није "емоционално везан" за бекстоп, него за циљеве које се желе постићи тим механизмом, али да британска влада још није дошла с алтернативним предлогом за питање ирске границе.

"Док се то не догоди не могу вам рећи да има напретка", закључио је.

Финска министарка за европска питања Тити Тупураинен, представница државе која тренутно председава Унијом, на расправи је рекла како је излазак без споразума "највероватнији сценарио", што су аплаузом пратили британски заступници странке Брегзит.

Председник Европске народне странке Манфред Вебер казао је како је Брегзит "глуп" и како је само показао становницима ЕУ-а предности тог савеза.

"Поборници Брегзита тврдили су да ће доњи дом британског парламента преузети контролу, а сад су га суспендирали." Најџел Фараж, један од најистакнутијих заговорника Брегзита, казао је да се чини да ће се највероватније постићи споразум о бекстопу на европском самиту 17. октобра, али да је споразум који је с Бриселом постигла бивша премијерка Тереза Меј лош за Британце.

"Остаћемо заточени под европским правилима", казао је Фараж и додао како се ЕУ боји британског изласка из царинске уније јер страхује да ће његова дрзава након тога постати богатија.

Представник либерала Гај Ферхофшстат казао је како је добро да странка Брегзит и Најџел Фараж могу да праве толико буке током расправе, јер то више не могу чинити у свом парламенту.

"Успут, тамо нису ни изабрани", додао је Ферхофшстат .

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације