Саудијска Арабија повратила 50 одсто производње нафте након напада

Танјуг

18. 09. 2019. у 09:10

Саудијска Арабија повратила 50 одсто производње нафте након напада

AP Photo

Министар енергетике Саудијске Арабије изјавио је да је та земља обновила 50 одсто производње нафте, која је умањена након напада на рафинерију Сауди Арамко
Министар енергетике Саудијске Арабије изјавио је да је та земља обновила 50 одсто производње нафте, која је умањена након напада на рафинерију Сауди Арамко.


Наводећи да постројење тренутно производи 2 милиона барела дневно, принц Абдулазиз бин Салман рекао је да ће до краја месеца капацитет производње бити подигнут до 11 милиона барела на дан, а у новембру до 12.


Пре напада дневно се производило око 9,6 милиона барела дневно.


"Где можете да нађете компанију која је прошла кроз тако разоран напад и да изађе из тога као феникс", упитао је принц на конференцији, након чега су многи новинари, махом из Саудијске Арабије, аплаудирали, преноси АП.


Прочитајте још: ПОСЛЕ НАПАДА НА РАФИНЕРИЈУ: Какав је прави однос снага у Јемену?


Напад беспилотним летелицама и дроновима на нафтно постројење умањио је производњу нафте за 5,7 барела дневно, сто је око пет одсто светске производње нафте.


Одговорност за напад на нафтно постројење у Саудијској Арабији преузели су јеменски побуњеници Хути, које подржава Иран, али САД тврде да си крстареће ракете и дронови лансирани из јужног Ирана и северног дела Залива.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације