Избори у Израелу неизвесни, Нетанјаху нема већину

Танјуг

18. 09. 2019. у 08:36

Избори у Израелу неизвесни, Нетанјаху нема већину

AP Photo / Бенјамин Нетанјаху

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, који је на власти пуних десет година, и његов противник Бени Генц, немају већину после превремених парламентарних избора
Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, који је на власти пуних десет година, и његов противник Бени Генц, немају већину после превремених парламентарних избора, показали су резултати излазних анкета.

Како преноси Гардијан, Нетанјахуова странка Ликуд би требало да добије између 31 и 33 места од укупно 120 у израелском парламенту, а центристички савез “Плаве и беле партије” Бенија Ганца између 32 и 34 места.

Како се наводи, уз резултате ове две странка, одлучујући ће бити резултати њихових потенцијалних савезника, јер није пресудно ко ће од њих двојице добити више мандата, него ко ће имати довољну подршку за већину, односно - 61 мандат у парламенту.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху (69) није прогласио победу, нити објавио пораз у говору пред својом странком Ликуд.

Он је рекао да цће чекати званичне резултате, као и да ће радити на успостављању "јаке ционистичке владе".

Централиста Бени Ганц (60), је изјавио да ће радити на влади националног јединства, и похвалио учинак своје странке на изборима.

"Сачекаћемо коначне резултате, али како ствари стоје, испунили смо своју мисију”, рекао је бивши генерал обраћајући се својој странци у Тел Авиву, преноси Ројтерс.

Према излазним анкетама изгледа да ниједан блок не може самостално да формира владу - Ликуд би могао добити између 54 и 57 мандата, а Плаво-бели између 54 и 58.

Како преноси Ројтерс, арапске странке би могле да освоје између 11 и 13 места у парламенту и тако би постале пожељан коалициони партнер.


Бени Генц


Прочитајте још: ДАН ОДЛУКЕ У ИЗРАЕЛУ: Хоће ли Нетанјаху “преживети” изборе?

Коначни резултати избора могу да буду објављени и за више од недељу дана, али ће парламент објављивати делимичне резултате како се одвија бројање гласова.

Резултати ових нових избора су посебно важни за Нетанијахуа јер су се одржали месец дана пре његовог појављивања на суду где је осумњичен за корупцију, злоупотребу положаја и малверзације.

Израелски премијер с најдужим стажем је у априлу већ претрпео један од највећих пораза у каријери, јер није успео да састави нову владу ,иако је његова странка Ликуд освојила већину мандата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације