Грчке школе уклањају податке о вери и националности

Танјуг

18. 09. 2019. у 00:30

Грчке школе уклањају податке о вери и националности

Илустрација

Грчко министарство образовања саопштило је да је договорено да се из школских евиденција и потврда уклоне све референце везане за верску припадност и националност деце

Грчко министарство образовања саопштило је данас да је договорено да се из школских евиденција и потврда уклоне све референце везане за верску припадност и националност деце.

Данашње саопштење у складу је са одлуком независног државног органа за заштиту приватности који је одговорио на жалбу атеиста и активиста за људска права, пренео је АП.

Државни орган је утврдио да је незаконито да школске власти на интерном порталу Министарства образовања наводе верску припадност и националност ученика на потврди о завршетку школе, као и на декларацијама које родитељи који нису православни Грци морају да потпишу да би њихова деца била изузета из иначе обавезних часова веронауке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Грчка донела нове одлуке о мигрантима

Министарка образовања Ники Керамеос изјавила је да власти сада предузимају одговарајуће радње како би испоштовале одлуку. Грчке школе, рекла је она, требало би да буду "слободне и неискључујуће".

Грчка је укинула навођење верске припадности на личним картама 2000. године, упркос снажном противљењу моћне грчке Православне цркве.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Vozd

18.09.2019. 04:30

To je kojak koji vode germanski narodi , ako i to urade sledeće generacije , deca te dece , više neće ići u crkve i zbari ko su i šta su .

TO JE PO ZAKONU EU

18.09.2019. 07:32

Tim zakonom EU je nastavila da eliminise pravoslavlje, koje joj je veliki trn u oku.

Рашо

18.09.2019. 10:12

"... одлука независног државног органа... "! Ако је државни како је независан? Ужасна ствар, зашто брисати те пидатке. Ако некоме сметају нека тражи да му то не пише, а ко жели нека пише. То је исправно, већина то жели, где је демократија?

realist.

18.09.2019. 10:31

Grci su u pravu u kojoj drzavi Zivis tako treba i dase vlada, ako ne pokupi prnje i magla u svoju zemlju.