Грчко министарство образовања саопштило је данас да је договорено да се из школских евиденција и потврда уклоне све референце везане за верску припадност и националност деце.

Данашње саопштење у складу је са одлуком независног државног органа за заштиту приватности који је одговорио на жалбу атеиста и активиста за људска права, пренео је АП.

Државни орган је утврдио да је незаконито да школске власти на интерном порталу Министарства образовања наводе верску припадност и националност ученика на потврди о завршетку школе, као и на декларацијама које родитељи који нису православни Грци морају да потпишу да би њихова деца била изузета из иначе обавезних часова веронауке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Грчка донела нове одлуке о мигрантима

Министарка образовања Ники Керамеос изјавила је да власти сада предузимају одговарајуће радње како би испоштовале одлуку. Грчке школе, рекла је она, требало би да буду "слободне и неискључујуће".

Грчка је укинула навођење верске припадности на личним картама 2000. године, упркос снажном противљењу моћне грчке Православне цркве.