ТОКИО/ЛОНДОН - Цене нафте су данас пале иако је тржиште и даље забринуто због претње војним одговором на нападе изведене на нафтне објекте у Саудијској Арабији.


Ти напади су преполовили нафтне производне капацитете тог краљевства и подстакли скок цена "црног злата" који није забележен деценијама, подсећа агенција Ројтерс.

Цена северноморске нафте "брент" пала је јутрос за 15 центи или 0,2 одсто на 68,87 долара за барел, док је америчка "лака" нафта појефтинила за 54 цента или 0,9 одсто на 62,36 долара за барел.

Нешто раније, цене обе врсте нафте пале су за око 2,0 одсто.

Цене нафте скочиле су јуче за готово 20 одсто као одговор на нападе у Саудијској Арабији, што је био највећи скок у скоро 30 година. Трговање су завршиле у плусу од 15 одсто.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ХАОС НА ТРЖИШТУ: Скочила цена нафте после напада у Саудијској Арабији


Напад у Саудијској Арабији, која је највећи светски извозник нафте, изазвао је велике поремећаје у испорукама тог енергента, а одговорност за напад су преузели јеменски побуњеници Хути, док САД за те нападе оптужују Иран.

Саудијски министар енергетике, принц Абдулазиз бин Салман, касније данас ће одржати конференцију за новинаре, док саудијска државна нафтна компанија Арамко, чији су погони оштећени у нападима, још увек није изнела прецизан временски оквир када ће у потпуности обновити производњу.