ПОТРЕСИ У ИТАЛИЈАНСКОЈ ВЛАДИ: Матео Ренци напушта ПД и најављује рат Салвинију

Милица Остојић

уторак, 17. 09. 2019. у 13:18

ПОТРЕСИ У ИТАЛИЈАНСКОЈ ВЛАДИ: Матео Ренци напушта ПД и најављује рат Салвинију

Фото АП / Матео Ренци

Бивши премијер ће формирати парламентарне групе и нову партију чије име још не саопштава

САМО што је формирана и већ у новој италијанској Влади потреси: бивши премијер Матео Ренци (од 2014. до 2016.) и бивши секретар Демократске партије (ПД) напушта партију као једног од коалиционих партнера, а премијеру Ђузепе Контеу саопштава да неће напустити и Владу и најављује отворени рат Матеу Салвинију лидеру Лиге.

Током седмице Ренци ће формирати парламентарне групе и нову партију чије име још не саопштава, прецизирајући да неће носити традиционално име, а у ексклузивном интервјуу за данашњу Ла Републику појашњава разлоге напуштања ПД, не зато што је види као непријатеља већ стога што не види у тој унији јасну визију будућности.

Прочитајте још: Покрет Пет звезда подржао коалицију са Демократском странком

Ренци рачуна на својих тридесетак парламентараца, 20 у Скупштини и 10 у Сенату, али има најава да га неће следити све његове присталице у том потезу који за њега значи нешто сасвим „другачије и ново“.

Синоћ касно телефонирао је премијеру Ђузепеу Конте и званично најавио своје оцепљење, о којем се већ нагађало и током формирања Владе Конте бис, али је Ренци сачекао и уверава Контеа да Владу неће напустити, да нема намеру да ослаби извршну власт, али хоће да поврати своју слободу и отпочне отворену борбу против онога ко сеје мржању; фронтални рат против Салвинијевог популизма.


Ђузепе Конте


Прочитајте још: Салвини сумња да је нова влада “скројена” ван Италије


Ренци нема ништа против садашњег секретара ПД Николе Цингаретија, пријатељи као и пре, али види то јединство у Влади само као фасаду. Сматра да је ПД постала партија разних струја и по многима „ја сам био уљез“, сада је доста са „пријатељском ватром“, „остављам ПД и то је добро за све. И за Контеа“, закључује Ренци.

„Желим да проведем следеће године у борби против Салвинија, на трговима, у школама, у фабрикама“, а наглашавајући да неће дестабилизовати нити ПД нити извршну власт.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације