Курц: Аустрија ће подржати корекцију граница као део договор

Танјуг

17. 09. 2019. у 01:10

Курц: Аустрија ће подржати корекцију граница као део договор

Фото Танјуг / АП

Аустрија ће подржати сва решења која буду договорена у дијалогу Београда и Приштине, укључујући и корекцију граница

Аустрија ће подржати сва решења која буду договорена у дијалогу Београда и Приштине, укључујући и корекцију граница.

Ово је у интервјуу Танјугу изјавио лидер Народне партије Аустрије (ОВП) и БИВШИ аустријски канцелар Себастијан Курц, који је говорио и о утицају ЕУ на косовско решење, именовању америчког специјалног изасланика за Балкан, европском путу Србије...

"Наш став је јасан: подрзавамо све оно око чега се договоре стране, а тако и могуће корекције границе, ако то на крају води свеобухватном решењу, које би донело више стабилности. Циљ мора бити да се сва отворена питања договором реше у дијалогу", објаснио је Курц. Он наглашава да је важно да се дијалог Београда и Приштине поново покрене, и да се сва отворена питања реше за преговарачким столом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Kurc upozorava na opasnost od recesije

"Потребна је нова динамика, јер је решење у оквиру дијалога предуслов за каснији приступ ЕУ", указао је Курц.

На питање да ли ЕУ, уопште, има снаге да реши косовско питање и да ли има утицаја на Приштину, која није реаговала на апеле из Брисела да укине таксе, он је казао да ЕУ има разнолике могућности да делује и то чини стално, али да је, на крају, "неопходно да у Београду и Приштини постоји довољна политичка жеља за компромисом".

Курц је подзравио и именовање специјалног изасланика САД за Балкан, изразивши наду да ће он моћи да допринесе проналажењу решсења косовског проблема, у сарадњи са ЕУ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - KURC DONEO ODLUKU: OVP želi da zabrani "politički islam"

"Приликом моје посете Белој кући, у фебруару, могао сам о томе и нашим заједничким напорима да разговарам са председником Доналдом Трампом. САД су око тог питања већ дуго ангажоване заједно са ЕУ, што је веома важно, јер само заједно можемо више постићи. Зато је добар сигнал што је именован специјални изасланик и надам се да ће он моћи да да допринос проналажењу решења. Уверен сам да ће ЕУ са њим тесно сарађивати", казао је он.

Што се пута Србије у ЕУ, а и именовања кандидата Мађарске за новог европског комесара за проширење тиче, Курц каже да Аустрија има снажне људске, економске, политичке и културне везе са Западним Балканом и да је стабилност на Западном Балкану, региону у непосредном суседству, и у нашем интересу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - PRLjAVA KAMPANjA UVELIKO TRAJE: Sumnjivi sajt napada Kurca i njegovog prijatelja

"Зато се залажем за јасну приступну перспективу за све земље Западног Балкана. Одлучујуће је да се напредује у приступним преговорима са ЕУ и у примени потребних реформи. Србија и Црна Гора су, у томе, већ направиле важан напредак и надам се да ће то наставити и у будућности. Ми ћемо, заједно са Мађарском и другим чланицама ЕУ, којима је стало до Западног Балкана, подржати земље тог региона", најавио је политичар којем аналитичари прогнозирају победу на предстојећим превременим парламентарним изборима у Аустрији, заказаним за 29. септембар.

Упитан шта се, по питању проширења, може очекивати од будуће Европске комисије коју предводи Урсула фон дер Лајен, Курц је подсетио да је приступна перспектива за све државе Западног Балкана прошле године на неформалном самиту у Софији потврђена од стране шефова држава и влада ЕУ.

"Европска комисија због тога води интензивне приступне преговоре са Србијом и Црном Гором, како би, што је брже, могуће напредовала са проширењем Уније. То веома поздрављам. Одлучујуће за даљи напредак су реформе које земље Западног Балкана морају саме применити. Од тога зависи и колико ће брзо уследити пријем нових чланица", указао је он.

На констатацију да се Србија труди да стално даље поспешује своју привреду и због тога склапа билатералне споразуме, на пример са Евроазијском унијом, те и питање да ли је то у супротности са путем ка ЕУ или је дозвољено до формалног чланства у Унији, Курц је нагласио да се о томе већ јасно изјаснила Европске комисија и да Србија, наравно, може, пре приступања ЕУ склапати споразуме са другим државама или организацијама. "Уласком у ЕУ Србија, међутим, мора изаћи из свих других билатералних споразума о слободној трговини, као што је и сама најавила да ће учинити. Србија не би требало да испусти из вида да 63 одсто своје спољне трговине обавља са ЕУ, са Русијом је то десет одсто", каже Курц и додаје да је због тога битно да Србија даље напредује у спровођењу потребних реформи и да у потпуности преузме законодавство ЕУ.

"Уверен сам да ће председник Србије Александар Вучић наставити са енергичним спровођењем даљих потребних реформи, како би постигао што бржи приступ Србије у ЕУ", додао је он.

Када је реч о односима у региону, те пре свега учесталим проблемима Србије са Хрватском чланицом ЕУ око заштите српске мањине, и могућности да Загреб блокира пут Београда у ЕУ, Курц је казао да не жели да спекулише о хипотетичким питањима. "До сада је Хрватска подржавала приступни процес Србије и немам разлога да полазим од тога да ће се то променити. Што се тиче заштите мањина, наравно да је то питање од великог значаја у свим чланицама Савета Европе и ЕУ", поручио је он.

Говорећи о предстојећим изборима и могућим партнерима за формирање аустријске владе, Курц је истакао да су предстојећи избори битни, јер ће његови политички конкуренти учинити све да формирају коалицију без ОВП: "Због тога је сада важније него икада да се ништа не препусти случају. Морамо бити снажни, да без нас не може да се формира ниједна коалиција".

Циљ његове партије је, истиче, да спроведе промене које би довеле до напретка земље и обезбедиле већу правду грађанима.

"Желимо да вратимо Аустрију на врх. У последњих годину и по смо пуно тога применили. Први пут у последњих 65 година нисмо се задуживали, растеретили смо мала и средња примања, увели бонус на породице и покренули бројне реформе које су грађанима донеле осетна растерећења. Међутим, желимо још много тога да урадимо. Од реформе неговања, преко доследног става у борби против илегалне миграције, али и концепта за одрживу заштиту климе. Корачаћемо нашим путем даље и учинићемо све да на тај пут са нама поведемо грађане", подвукао је он.

Курц је похвалио и грађане Аустрије српског порекла, рекавши да су дали велики допринос развоју и благостању земље, и позвао их да се ангажују својим идејама и жељама у ОВП. Осврнуо се и на аферу "Ибица", због које је пала његова влада, а у коју је био умешан његов коалициони партнер Хајнц Кристијан Штрахе.

Курц је истакао да је она нанела велику штету по углед аустријске политике у земљи и иностранству.

"Због тога је од огромне важности да сада уследи независно и потпуно расветљавање овог случаја", закључио је он.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Bice Bolje

17.09.2019. 11:59

Sada trebaju Sipci da glasaju ovde a ima ih ko pleme austrijanci siptarskoga porekla.

Raca Milosavljevic

17.09.2019. 14:56

... mlad je Sebastijan ali eto hoce da bude kreativan u diplomatiji ... s obzirom na blisku istoriju mogao bi ako stvarno hoce da bude upamcen po necemu vrednom da pokrene razgovore o povlacenju priznanja ....eto neka se ugleda na komsiluk u Ceskoj ...