Више хиљада француских радника, међу којима су и адвокати и лекари, протестовало је данас у Паризу против планова владе за промену пензионог система.

На улице француске престонице изашли су адвокати, лекари, медицинске сесте и други радници како би изразили незадовољство због планираних промена које ће, како тврди влада председника Емануела Макрона, поједноставити пензиони систем у Француској.

Француска влада обећала је да се неће променити старосна граница од 62 године за одлазак у пензију, али би нови услови могли да охрабре људе да дуже раде, преноси АП.

Већину данашњих демонстраната чине адвокати, пошто Савет националне адвокатске коморе, који је иницирао протесте, тврди да ће предложеним променама бити удвостручен порез који ће његови чланови плаћати.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  POGEDAJTE: Kako je francuska policija sprečavala upad u Jelisejsku palatu

"Не, не, не Макроновим реформама", узвикивали су они, обучени у црне одоре, док су неки носили транспарентне с натписом "не порезу на пензију".

Протестима су се придружили пилоти и чланови ваздухопловне посаде, чији рад не регулише држава, али који имају специјалне споразуме о одласку у пензију, који им омогућавају раније пензионисање.

Из француске авиокомпаније Ер Франс за сада нису саопштили да је дошло до икаквих промена летова.