Борис Џонсон и Жан-Клод Јункер у Луксембургу о Брегзиту

Бета

16. 09. 2019. у 13:50

Борис Џонсон и Жан-Клод Јункер у Луксембургу о Брегзиту

Борис Џонсон и Жан Клод Јункер / Фото Танјуг-АП

Џонсон је новинарима, пре него што је ушао у ресторан у којем ће ручати са Јункером, на питање да ли је оптимистичан, одговорио да је "опрезан"
Британски премијер Борис Џонсон и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер разговарали су данас у Луксембургу о Брегзиту, међутим није дошло до нових договора око споразума за излазак.

Џонсон је новинарима рекао да "страствено" верује да се договор може постићи, док из ЕУ поручују да још чекају конкретне предлоге Уједињеног Краљевства.

Европска комисија је након састанка саопштила да Велика Британија тек треба да понуди "правно оперативна" решења у вези са ирском границом, главном блокадом договора.

Главна тачка договора је такозвани бекстоп, механизам који од Велике Британије захтева да задржи одређена правила ЕУ како би избегла чврсту границу између чланице ЕУ Ирске и Северне Ирске.

"Председник Јункер нагласио је спремност и отвореност Комисије да испита да ли су такви предлози реални", наводи ЕК и додаје да ће европски збаничници остати на располагању 24/7".Британска влада је саопштила да ће преговори бити интензивирани.

Џонсонов портпарол није желео да износи детаље са састанка рекавши да није корисно да се преговара у јавности.

Џонсон је обећао да ће извести Велику Британију из ЕУ 31. октобра са или без споразума, али инсистира на томе да може да се договори са европским челницима.


Прочитајте још: ФАРАЖ ПРЕДВИЂА ИЗДАЈУ И ХАОС: Џонсон губи у парламенту, Брегзит се одлаже, остају две опције

Споразум његове претходнице Терезе Меј три пута је одбијен у британском парламенту.

Француска министарка за Европу, Амели де Моншален рекла је уочи састанка да је од суштинске важности да свака измена и допуна постојећег споразума о Брегзиту буде у сагласности са Споразумом из Белфаста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације