Проблем број један за земље западног Балкана није исламски екстремизам, него албанска мафија. Управо због чињенице да она у својим рукама држи готово целокупну европску трговину наркотицима, уз трговину људима и прање новца, ЕУ у овом тренутку није у могућности да размишља о проширењу, односно примању нових чланица са Балкана, каже Џон Номикос, професор и директор Истраживачког Института за европске и америчке студије у Атини.

"Према мом мишљењу, албански организовани криминал представља већу безбедносну претњу за западни Балкан него исламски екстремисти. Када се ради о екстремистима, против њих можете ефикасније да се борите јер они не корумпирају систем попут албанске мафије, која располаже великим новцем и лако се инфилтрира у систем. Осим тога, албанска мафија сарађује с исламским екстремистима кроз разне ствари попут нелегалних пасоша и трговине људима. Албански организовани криминал је опасност број један у овом тренутку, у то нема сумње", поручује за Косово Онлине професор Номикос.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАЈОЗЛОГЛАШЕНИЈИ ПРИПАДНИК ИСИС-А СЕ ВРАТИО НА КОСОВО: Мој син ће постати изврстан бомбаш-самоубица

Он истиче да исламски екстремисти на Косову, у Северној Македонији и Албанији имају јака упоришта, али да је, на пример, у Северној Македонији главни проблем корупција.

"Радикалних елемената имате свуда, постоје државе које су спремне да их финансирају, попут Катара и других. Тренутно имамо микроколумбију унутар западног Балкана и то је неприхватљиво, јер ако би те земље ушле у ЕУ, то би био вулкан који би еруптирао. ЕУ већ има велике проблеме попут Брегзита, тешко да би у овом тренутку могла да преживи и албански организовани криминал", говори Номикос.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - RACIJA NA 40 LOKACIJA: Policija prekinula lanac krijumčara oružja i droge, zaplenjeno 1,65 tona kokaina, uhapšeno više od 30 osoba

Упитан да прокоментарише изјаву Грегори Коплија, директора Института за стратешке студије у Вашингтону, који је подржао идеју професора Дарка Трифуновића да, у случају разграничења између Србије и Косова, Србији припадне Скадар, Номикос одговара:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - На КиМ праве терористичке базе ИСИС-а за угрожавање Срба

"Албанска мафија контролише трговину наркотицима, располаже огромним новцем и може да финансира многе друге нелегалне организације на Балкану. Организовани криминал у Албанији постаје фактор нестабилности у региону и баш из тог разлога практично је немогуће да ЕУ интегрише земље западног Балкана. Уколико би Србија контролисала део око Скадра, то би умногоме помогло борби против организованог криминала, јер из те области иде велики део нелегалних операција.

Фото ИнстаграмПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - RACIJA PROTIV ALBANSKE MAFIJE: U akciji Evropola uhapšeno 64 lica

Он тврди да је Србија веома битан фактор у борби против организованог криминала и радикализације.

"Српска полиција је веома професионална. Србију бих упоредио са Израелом, који је веома динамична сила и, попут ваше земље, није члан НАТО и ЕУ, а окружен је не толико пријатељским земљама, као и Србија. Оно што повезује Србију и Израел јесте борба против организованог криминала и тероризма.