Покренута највећа колективна тужба у Европи против - Фолксвагена

Танјуг

недеља, 15. 09. 2019. у 23:07

Покренута највећа колективна тужба у Европи против - Фолксвагена

Free Images Pixabay

На суду ће се утврђивати одговорност Фолксвагена због недопуштене уградње манипулативних софтвера за оптимализацију издувних гасова
Због манипулације с подацима о издувним гасовима у возилима с дизел-моторима ЕА 189 из Фолксваген групе, Савезно удружење немачких потрошача из Берлина покренуло је највећу колективну тужбу у Европи, којој се прикључују и хрватски потрошачи.

На суду ће се утврђивати одговорност Фолксвагена због недопуштене уградње манипулативних софтвера за оптимализацију издувних гасова, преноси Пословни дневник.

Тужби су се придружили и потрошачи из Хрватске које заступа канцеларија Сандре Будимир, а адвокат из те канцеларије Павао Ковачић каже да се до сада јавило око 100 људи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Директор Нисана најавио оставку

Према његовим речима, Удружењу немачких потрошача за сада је пријављена 51 особа јер сви морају да приложе документацију којом доказују да су власници возила са спорним дизел-мотором.

"Ово је пробна колективна тужба која се подноси ради прекида застаре (случаја) и утврђивања одговорности Фолксвагена, а ако се утврди одговорност те компаније, онда се у поступцима за накнаду штете утврђује само износ одштете. Могуће је и да Фолксваген у колективном поступку одлучи да се нагоди, тако да можда ни не дође до поступка за накнаду штете", каже Ковачић за Вечерњи лист.

Колико би у случају успеха тужбе потрошачи могли добити сада није познато, јер, додаје Ковачић, нема судске праксе на основу које би могла да се прогнозира висина одштета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)