Голубовима прислушкивали, гаврановима снимали Русе

В. Н.

15. 09. 2019. у 07:50

Голубовима прислушкивали, гаврановима снимали Русе

ЦИА признала шпијунске експерименте са животињама Фото "Јутјуб"

ЦИА скинула ознаку тајности са неких докумената из доба Хладног рата. "Акустична маца" прислушкивала Совјете n Делфини били лоши

ЦИА је скинула ознаку тајности са досијеа који откривају како су голубови коришћени у тајним шпијунским мисијама током Хладног рата.

У документима је описано како су голубови тренирани да фотографишу осетљиве локације у Совјетском Савезу, али и како су гавранови коришћени да испуштају прислушне уређаје на прагове прозора, а делфини за подводне мисије.

Операција из седамдесетих година прошлог века са кодним именом "Такана" истраживала је употребу голубова са минијатурним камерама које аутоматски снимају фотографије, наводи се у објављеним досијеима.

ЦИА је искористила чињеницу да голуб има невероватну способност, скоро супермоћ, да може да буде остављен негде где никада раније није био и да ипак пронађе пут кући, макар морао да пређе стотине километара, преноси Би-Би-Си.

У оквиру операција "Такана" истражено је коришћење других животиња за потребе обавештајне службе, па је ЦИА тренирала гавранове да испуштају и поново узимају мале објекте тежине до 40 грама на прагове прозора неприступачних зграда.

ЦИА је такође истраживала да ли птице селице могу да се користе да поставе сензоре којим би било утврђено да ли Совјетски Савез тестира хемијско оружје. Претходно су у операцији "Акустична маца" прислушни уређаји стављани у мачке.


Досијеи откривају да је ЦИА током шездесетих покушавала да користи делфине за "пробој у луку", са човеком или без њега. Проблем је био у томе што агент на терену није могао да преузме контролу над делфином од тренера који је с њим радио.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЦИА шпијунира из телевизора и телефона


Испоставило се да су голубови најефикаснији и средином седамдесетих ЦИА је почела да спроводи серију пробних мисија.

Коришћена је камера вреда 2.000 долара, тешка само 35 грама, а фотографије снимљене изнад кварта Нејви јард у Вашингтону биле су високо квалитетне. Експерти су оценили да је квалитет фотографија, на којима се јасно виде детаљи на људима који шетају и аутомобилима, виши од оних које су у то време снимали сателити.

Из дописа из септембра 1976. године се види да је била изабрана мета за мисију голубова, бродоградилиште у Лењинграду у којем је изграђена већина совјетских напредних подморница. У том тренутку је одлучено да је мисија изводљива, али ту се прича у досијеа с којих је скинута ознака тајности завршава.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДА ЛИ ВАС ПРИСЛУШКУЈУ: Код открива да ли сте под присмотромИ ЧЕРЧИЛУ НОСИЛИ ИЗВЕШТАЈЕ

УПОТРЕБА голубова за комуникацију позната је хиљадама година, али су те птице у Првом светском рату почеле да се користе за прикупљање обавештајних података.

Током Другог светског рата, мало познати огранак британске обавештајне службе МИ-14 спуштао је голубове у контејнерима са падобраном у окупирану Европу.

Више од 1.000 голубова вратило се са порукама, укључујући детаље о локацијама за лансирање ракета В1 и немачким радарским станицама. Порука групе Покрета отпора "Леополд Осветник" садржала је извештај на 12 страна који је послат директно Винстону Черчилу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Anastas Jovanovic

15.09.2019. 14:08

A mislite li da ne mogu u danasnje vreme cip da ubace u mozak sinuse usi i ne samo da prisluskuju nego i upravljaju covekom pustajuci mu eeg ritmove nocu. Ko god je bio negde prespavao, lecen, itd ... mogao je da to dobije, specijalno neki politicari. A tehnologija je na nivou da moze da je koristi i Kina i Indija i Rusija i UK, i USA. Samo po delima moze da se onda vidi sta neko i za koga a protiv koga i na ciju stetu radi. Po plodovima poznace se sto rece u svetom pismu rimljani ili hriscani!