ЗАПИСИ ИЗ ПАРИЗА: Пијац

Горан ЧВОРОВИЋ

15. 09. 2019. у 14:23

ЗАПИСИ ИЗ ПАРИЗА: Пијац
Сунце исијава септембарско лето над пијачним тргом у Версају. Не зна се да ли баш зато печено пиле има жуту кору

КРАЉ Сунце исијава септембарско лето над пијачним тргом у Версају. Не зна се да ли баш зато печено пиле има жуту кору.

Гајбица пуна сламе у коју су кокоши директно снеле јаја. Сламка у зубима продавца. Низ сламку се шета мрав.

На пијачном тргу, који је довршен по налозима Луја Четрнаестог пре више од триста година, мували су се, у то време, уз радни свет, и беспосличари, лењивци и смутљивци разних фела, чинећи од овог места градски театар смицалица, гунгуле, чарки, стрке и препирке, непресушног извођачког талента. У гладним годинама, тукли су се овде и поштени, за брашно и хлеб.

У четири пијачна одељка, за месо, рибу, поврће и житарице, данас смрчци, хрчци, буковаче, рудњаче и шљиваре, колобарице, сивке и модрикаче, повијених рубова, полегали под меснатим шеширима.

У цегеру бели лук, најважнији састојак француских ручкова.

И овде скоројевићима из кесе вири празилук.

Жонглерски рај на тезги с парадајзима и кртолама васколиких боја.

Златне теглице меда с бибером и ливадским травкама.

Млади пар, присталице чудноватог покрета здравог живота, иза тезге покушава да проживи своје алтернативне правце егзистенције.

У позадини, уздиже се ројалистички град. На врху, оловни кровови мансарди у којима се спремају најинтимнији ручкови за двоје.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗАПИСИ ИЗ ПАРИЗА: Град у сликама

Плави патлиџан у одсјају сунчаних наочара високе моде.

Трпају грожђе и махунарке у фирмиране ранчеве и торбе.

Студент купује кило банана, да га дуго држе ситим, растерају депресију и раздражљивост. Версај је студентски град. То су они студенти који се у свакој побуни на улици боре за вредности републике.

Попуст на тиквице.

АУТОМОБИЛ дипломатских таблица угурава се међу шљиве и боранију. За време Луја Четрнаестог, дипломатски престиж је француски учинио међународним језиком.

Домаћице и овде размењују рецепте. Данас ће за ручак бити супа од бундеве, запечен хлеб са морском сољу, маслиновим уљем и селекцијом провансалских зачина, јагњетина са смоквама, целером и артичоком, колач од слатког сира и купина.

Омиљено јело Луја Четрнаестог био је грашак, за трпезом постављеном по строгом протоколу, док је вечере умео да поједе и после поноћи, у друштву својих љубавница.

Прави туристи, који дођу да обиђу његове одаје, зађу три улице иза дворца, па уместо индустријских сендвича, овде пазаре багет пуњен аутентичним шмеком локалних шпеција.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Записи из Париза: (Не)уобичајено

Пошли на пијац као у артистичку туру.

На раскрсници, право првенства имају домаћице с набреклим врећама.

Не примећује их дама с цигаром и откачени авантуриста у цветним панталонама.

С РУКАМА на леђима, у спором слалому између краљевских лампадера и тезги са тринаест врста зелене салате, писац тражи загубљену инспирацију. Иза пролаза ка атељеима, трг са неколико столица, на сточићу преурањена чаша розеа, притуљена градска врева и поглед сакривен у хладу тешких камених зидова. Чека се да сваког часа однекуд запљусне море.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације