Број страдалих у снажној медитеранској олуји која је погодила исток Шпаније попео се на пет, а због поплава бројни путеви су затворени, а у провинцијама Севиља, Кордоба, Толедо, проглашен је наранџасти метеоаларм због најављених падавина.

Најновије жртве страдале су у Гранади и Аликантеу, док су претходне три жртве пронађене у петак ујутру, преноси шпански Ел Паис.

У петак се река Сегура излила из свогкорита због обилних падавина, у градовима Орихуела и Бенил, као и у неколико места у Мурсији.

Министарство унутрашњих послова обећало је финансијску помоћ за погођене поплавама, док је премијер Педро Санчез најавио да ће обићи погођене области.

Због поплава десетине путева је одсечено, док су аеродроми у Алмерији и Мурсији затворени до даљег, као и железнички саобраћај.

Прочитајте још - Незапамћено невреме у Шпанији, две особе погинуле (ВИДЕО)

Од суботе јутроје у Мурсији, која је и највише погођена поплавама, евакуисано 500, док је из кампа Кабо де Гата у Алмерији евакуисано 60 особа.

У Алмерији је пријављен 141 инцидент повезан са олујом, а у тој провинцији више од 20 општина је погођено.

У Шпанији је због свега овога ванредно стање је подигнуто на други ниво, а затражена је и помоћ од војске, због чега је 90 војника пристигло у Мурсију као испомоћ.

AP Photo

Блокада путева и евакуација становништва забележена је и у Аликантеу и Валенсији.

Због олује летови ка Балеарским острвима усмеравају се на друге аеродроме, док су бројни летови са аеродрома у Барселони и на Ибици одложени, преноси Дејли мејл.

AP Photo

Шпански званичници саветовали су све путнике да провере своје летове.

Због потенцијалне опасности од олује власти Палма де мајорке су затворили плаже, али и игралишта.

AP Photo

Обилне кише почеле су у Шпанији у среду и изазвале су хаос на путевима, а претпоставља се да је ову најновију олују изазвао метеоролошки феномен назван "хладна капљица".

Како се наводи, у Шпанији су олује са обилним кишама и поплавама уобичајене на јесен, а прошле године у октопбру у једној таквој олују на мајорки је страдало 13 особа.

AP Photo