Астронаути се спремају за свемир у пећинама Словеније

Танјуг

13. 09. 2019. у 17:30

Астронаути се спремају за свемир у пећинама Словеније

Free Images Pixabay

Астронаути из пет свемирских агенција ових дана обучавају се у пећинама Словеније за свемирске мисије у склопу програма ЦАВЕС Европске свемирске агенције (ЕСА)

Астронаути из пет свемирских агенција ових дана обучавају се у пећинама Словеније за свемирске мисије у склопу програма ЦАВЕС Европске свемирске агенције (ЕСА).

Обука у пећинама излаже шест изабраних астронаута окружењима и ситуацијама врло сличним свемирским летовима, како би им помогли да пренесу учење из своје пећинске експедиције у свемир.

Астронаути истражују подземне системе, изводе научне експерименте дубоко под земљом и планирају и документују своје активности, преноси словеначка агенција СТА.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗЕМЉИ ПРЕТИ „БОГ ХАОСА“: Астероид стиже у наредних 10 година, а немамо одбрану

Према ЕСА, обука астронаута који долазе из те агенције, руског Роскомоса, канадских и јапанских свемирских агенција и НАСА (два астронаута) почела је у среду.

Они ће 20. септембра започети свој шестодневни боравак у Лепој Јами, пећини на подручју Кочевја на југу, где ће истраживати подземне водене токове.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лукићев пројекат "Нано сателит" финансираће Влада и кабинет председника Републике Српске

Пећина води у лавиринт пролаза, које ће астронаути морати сами да истраже, јер ће њихова комуникација са тимом на површини бити врло ограничена.


Free Images Pixabay

Званичница ЕСА која је осмислила програм, Лоредана Бесоне, верује да је таква симулација најближе могуће окружење које се на Земљи може наћи "еколошким, психолошким и логистичким ограничењима свемирске мисије".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)