ПОЗИВ лидера терористичке мреже Ал каида Ајмана ал Завахрија (68) муслиманима да нападну циљеве у САД, Европи, Израелу и Русији, у говору поводом 18. годишњице напада на Њујорк и Вашингтон, показао је да ни после скоро две деценије Америком предвођеног рата против тероризма, "борци џихада" нису поражени. Напротив, јачи су.

- Ако желите да се џихад фокусира само на војне мете, америчка војска је присутна широм света, од истока до запада. Ваше државе су пуне америчких база, са свим тим неверницима и корупцијом коју шире - рекао је Ал Завахри у говору који је трајао 33 минута и 28 секунди, без сазнања када је снимљен.

Ал Завахријева критика "повратника" из џихада, као и оних који су у затвору променила је поглед на напад на САД, само је подсетила на опоравак Ал каиде стратегијом повезивања са регионалним терористичким групама. У 18. години најдужег америчког рата, у Авганистану, где је иначе Ал каида и поникла, уз подршку САД, током совјетске инвазије на ту земљу, терористи су обновили снаге.

У јануару ове године је Америчка национална обавештајна служба упозорила да лидери Ал каиде "јачају мрежу глобалне командне структуре и настављају да охрабрују нападе против Запада и САД". И извештај УН је ове године потврдио да Ал каида "изгледа расте и остаје флексибилна и активна у многим регионима, с амбицијом да се још више искаже на међународном плану". У фебруару је и шеф британске обавештајне службе Алекс Јанг такође упозорио на оживљавање Ал каиде.

ПРОЧИТАЈТЕ И:АЛАХ ЈЕ ВЕЛИКИ: Ово је транскрипт разговора из авиона отетог 11. септембра (ФОТО+ВИДЕО)


Од екстремистичке верске групе која је у време напада на САД имала мање од 100 припадника, Ал каида је, током америчког рата против тероризма који је коштао близу шест билиона долара, постала транснационална терористичка организација са 40.000 бораца. Од почетка рата убијено је око пола милиона људи, укључујући и лидера Ал каиде Осаму бин Ладена, али се терористичка организација проширила од Авганистана и Пакистана, преко Азије, до северне Африке и Блиског истока. Поједини аналитичари сматрају да је амерички рат против терора био "катализатор" раста Ал каиде.

БАЗА ПОДАТАКА ПРЕ изненадне смрти бивши британски министар за иностране послове Робин Кук, иначе противник британске инвазије на Ирак, изјавио је у парламенту да Ал каида није терористичка група, већ база података међународних муџахедина и кријумчара оружија које је користила ЦИА, као и Саудијци, за прикупљање и слање добровољаца, оружја и новца у Авганистан у време совјетске окупације.

Бин Ладенова визија стварања калифата са строгим исламистичким законима широм муслиманског света почела је да се остварује управо после напада на САД, када је "мотивисао" Американце да се упусте у инвазију најпре на Авганистан, па на Ирак. Ал каида је од тад постала нуклеус насилног исламистичког покрета са огранцима у многим деловима света, као предводник "светог рата" против "неверничких" освајача.

Извештај УН наводи да је Египћанин Ал Завахри, вођа Ал Каиде после убиства Осаме бин Ладена 2011. године, највероватније лошег здравља и скривен негде у пограничном региону између Авганистана и Пакистана. Осамин син Хамза бин Ладен кога је Ал Завахри звао "лав из пећине" и видео као новог вођу Ал каиде убијен је ове године осам година после смакнућа оца у Пакистану.

Фото ЕПА


Но, Ал каида није више хијерархијска организација која прима наређења од харизматичних лидера као 2001. Само прошле године извела је 316 напада.


ДОБРИ И ЛОШИ ЏИХАДИСТИ

ЗА разлику од терориста Исламске државе, Ал каида се труди да не отуђује локално становништво. Још пре шест година ова терористичка мрежа је издала "Општи водич за џихад" који говори о уздржаном приступу локалним заједницама, којима треба да се представе као "спасиоци". Тиме се "борци" Ал каиде позиционирају као "добри момци џихада", за разлику од "бруталне Исламске државе".