Најмање две особе су погинуле у невремену које је погодило већи део југоистока Шпаније, доносећи најобилније падавине у том региону у последњих 100 година.

Регионална служба за ванредне ситуације је саопштила да су муж и жена, стари 70 година, пронађени мртви у преврнутом аутомобилу који је однела вода у месту на око 100 километара јужно од Валенсије.

За тај регион проглашен је црвени метеоаларм.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шведска: Дете донело гранату у вртић, специјалци је демонтирали

Шпанска метеоролошка служба АЕМЕТ је упозорила да је та област у "изузетној опасности" и да се очекује да ће пасти и до 90 милиметара кише за један сат и до 180 милиметара за 24 сата, преноси АП.

Једно од првих места које су се нашле на удару је град јужно од Валенсије, где је синоћ река поплавила улице.

Скоро 300 литара кише по метру квадратном пало је у року од 24 сата, што су, како наводи АЕМЕТ, најобилније падавине од 1917. године.

Вода је носила возила на улицама, а скоро је досегла врх врата на кућама дуж реке. Путеви су затворени, а поремећен је друмски и железнички саобраћај.


Flooding on the A-31 road La Encina-Caudete, Alicante, eastern Spain today, September 12th! Report: @Kristof1reggae pic.twitter.com/nXlS1LMxCv— severe-weather.EU (@severeweatherEU) September 12, 2019

0" src=
Невреме је рушило дрвећа, ограде, превртало камионе, а има и извештаја да је протутњао и мини торнадо.
Локалне школе су отказале часове за данас и сутра за више од 300.000 ученика.