Лидер терористичке мреже Ал Каида Ајман ал Завахри позвао је мислимане да нападну циљеве у САД, Европи, Израелу и Русији, у говору поводом 18 година од терористичког напада на САД 11. септембра.

У видео снимку који је објавила ова милитантна група, Ал Завахри (68) је критиковао и "повратнике" из џихада, обраћајући се онима који су у затвору променили поглед на напад 11. септембра сматрајући га сада неприхватљивим због страдања цивила.

"Ако желите да се џихад фокусира само на војне мете, америчка војска је присутна широм света, од истока до запада. Ваше државе су пуне америчких база, и свим тим неверницима и корупцијом коју шире", рекао је у снимку Ал Завахри, пренео је АП.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - SAD POTVRDILE: Sin Bin Ladena je mrtav

У координираним отмицама авиона Ал Каиде 11. септембра 2001. године погинуло је готово 3.000 људи, када су авиони ударили у Светски трговински центар и Пентагон, док се један срушио у Пенсилванији.

Говор Ал Завахрија је трајао 33 минута и 28 секунди, али нема прецизних сазнања када је снимљен.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ALAH JE VELIKI: Ovo je transkript razgovora iz aviona otetog 11. septembra (FOTO+VIDEO)

Ал Завахри је Египћанин који је постао је вођа Ал Каиде после убиства Осаме бин Ладена 2011. године.

Претпоставља се да се скрива негде у пограничним региону измеду Авганистана и Пакистана, а према извештају УН, он је у лошем здравственом стању, иако се не наводе никакви детаљи.